ΑΡΕΘΟΥΣΑ


. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Β. Όρους.
February 11, 2007, 9:55 am
Filed under: ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Αρκαδίας, «Ηλίας ο Πρώτος».

           

Επιστρέφοντας στον τόπο που τον γέννησε ο Ομηρικός Οδυσσέας ακολούθησε το δρόμο της Αρκαδιάς (ανάμεσα Μεσσηνία και Ηλεία) με στόχο την κορυφή του Βορείου Όρους. Στο βόρειο αυχένα του όρους, τις σημερινές Βίγλες (που σημαίνει φυλάκειο, σκοπή) έμπηξε το κουπί του στη γη και έχτισε το Αρκαδικό Ιερό Προσκύνημα της «Αθηνάς Σώτειρας και του Ποσειδώνα». Στον ίδιο χώρο οι νεώτεροι Αρκάδες έστησαν το Ναό της Αγίας Σωτήρας. Και στην κορυφή του βουνού το Ναό του Προφήτη Ηλία.

 

Τον Ομηρικό ήρωα οδήγησε στο ίδιο μέρος ο προφητικός λόγος από την επίσκεψή του στον Αδη. Σαν Θεός του Κάτω κόσμου λατρεύτηκε στην Αρκαδία πριν πάρει και τα άλλα χαρακτηριστικά που του έδωσε ο Μεγάλος  Ποιητής.της Οδύσσειας. Ο Ηλίας των Αρκάδων βασανισμένος από τη θάλασσα ζητάει με ένα κουπί στον ώμο, σαν τον ομηρικό Οδυσσέα, το μέρος όπου θα χτίσει το Ναό του.

Εκτός από τη Δεξιά του Κυρίου της Μονής Πετράκη υπάρχει και η «Δεξιά του Κυρίου των Αρκαδικών Βουνών» Τα «Μοναστήρια της Πέτρας» στην Αρκαδία των Βράχων όπου μονάζει ο Αγιος των Αρκάδων Ποιμένων. Δεν είναι κανένας ανατολίτης φανατισμένος. Λουσμένος στο φως του Ήλιου, όπως τον θέλει η λαϊκή παράδοση και τονίζει το όνομά του, ανεβαίνει ωραίος σαν Απόλλωνας με το φωτεινό του άρμα στον ουρανό. Δεν το σέρνουν απρόσιτοι άγγελοι, αλλά τα άλογα της Ιππείας Αθηνάς που τον υποδέχτηκε στην κορυφή του Μανθουρικού Όρους.

Γύρω από την περίφημη Αρκαδική Ορχήστρα της Τεγέας, στο μέτρο της μέρας, χορεύουν ο Ήλιος, τα βουνά και οι άνθρωποι. Αυτός ο «θρώσκων ήλιος Αρκαδίης». Βουνά και άνθρωποι γίνονται ένα. Και ο κυκλικός χορός ταυτίζεται με τον κύκλο της ζωής. «Εν Αρκαδίη οράς ήλιον θρώσκονται εν δυσμαίς ορέων ορχουμένων» Στην Αρκαδία βλέπεις τον ήλιο να χωροπηδά στις δυτικές κορυφές των βουνών που χορεύουν μαζί του.Και πρωτοχορευτές οι Αϊ Λιάδες των Αρκαδικών Βουνών, που αποτελούν τα νεώτερα «Ιερά Κορυφής» και προβάλλονται ως χαρακτηριστικά του Αρκαδικού τοπίου.

 

Η εκκλησία για τους Αρκάδες είναι κυρίως χώρος, και οι μικροί Αϊ Λιάδες είναι τα χωρία (υποκοριστιτικό), τα χωριά του Αρκαδικού Χώρου. Αυτοί επισκοπούν από πάνω, Επίσκοποι της Αρκαδίας. Χωρίς μίτρες, τηβένους και φλάμπουρα. Προβάλλουν το κορμί τους αγνό και κατάλευκο. Και το μέτωπο καθαρό.

 

Εμείς αν πάρουμε τη δεξιά πάροδο της Αρκαδικής Ορχήστρας, θα φτάσουμε στον Κάνδαλο της Τεγέας και σε δέκα λεπτά θα μας περιμένει η κορυφή. Γύρω μας σε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων περικλείονται οι νεώτεροι Δήμοι και μια «Πολιτισμική Ενότητα», η ενότητα του «Κλαρίου Διός», που περιβάλλει το αρχαίο Τεγεατικό Πεδίο. Οι οκτώ «Καποδιστριακοί Δήμοι» (της Τεγέας, της Τριπόλεως, του Κορυθίου, της Μαντινείας, της Σκιρίτιδας, των Τρικολώνων, του Βαλτετσίου και της Βόρειας Κυνουρίας) αποτελούν το σώμα και τον περίγυρο της Αρχαίας Τεγέας.

 

Μπορούμε να δούμε τα ακριβή όρια της Αρχαίας Τεγέας προσθέτοντας Τεγέα, Τρίπολη, Κορύθιο, Βέρβαινα, Δολιανά και Σκιρίτιδα.  Και, δυτικά, τις κορυφογραμμές της Μεγαλοπολίτιδος, με τους «Δήμους του Λυκαίου Διός». Από το ίδιο Ιερό Κορυφής προσδιορίζεται (οριοθετείται) βόρεια η «Αρκαδία των Βράχων» και, νότια, τμήμα της Κυνουρίας, η «Αρκαδία της Θάλασσας».

Η κορυφή του Βορείου Όρους με σύνεση, μεθοδικότητα, πόνο, πίστη και αγάπη  διαμορφώνεται βραδέως και ασφαλώς στο μικρό παλατάκι του Αγίου.Εκεί στο Μικρό Κάστρο που περιβάλλει το Ναό, χτισμένο με γνήσια πέτρα, το μόχθο και τη φροντίδα του παπα Κυριάκου, θα ανακηρύξουμε τον Αγιο Αρχιεπίσκοπο Αρκαδίας και πάσης Ελλάδος. Θα τον χειτοτονίσουμε σηκώνοντας (τείνοντας) και τα δύο χέρια. Όπως είναι και το σωστό. Και θα φωνάξουμε το «Αξιος», «Αξιος» δυο φορές. Το δεύτερο θα είναι για τον «Πρωτοσύγγελο του Αγίου», τον άλλο Ηλία, το δικηγόρο Δρακόπουλο, που θα μας περιμένει μετά την τελετή, με κλαρίνα και νταούλια, στον Περίβολο του Σχολείου στον Κάνδαλο. Γιατί και πραγματικά ο Σύλλογος Κανδαλιωτών-Ζελιωτών με δάσκαλο τον Ηλία και τους συνεργάτες του λειτουργεί σαν «Πρότυπο  Σχολείο Παιδείας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης.Η πρόσκληση για τους χτεσινούς και αυριανούς πιστούς του «Αρχιεπισκόπου» είναι για το απόγευμα της ΤΡΙΤΗΣ, 19-7-2005,  στον  ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ.

Όταν ο Ήλιος θα καθρεφτίζεται στο Λειμώνα της Τεγέας, τη σημερινή ΤΑΚΑ με την παραλίμνια ζώνη της, στους πρόποδες του Β. Όρους, και στο υδάτινο ερωτικό σώμα του Αλφειού.   Καθώς θα φωτίζει το Ρεύμα του και πέρα από τη Μεγαλοπολίτιδα, όταν θα βιάζεται το ερωτευμένο ποτάμι να συναντήσει την αγαπημένη του. Οι λίγοι και τυχεροί μπορούν να δουν ακόμα και σήμερα στις όχθες και στο διάφανο καθρέφτη των νερών να παίζει τα ερωτικά της παιχνίδια η ωραία νύφη Αρέθουσα.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: