ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Το Αρκαδικο Ιδεώδες των Βλάχων
March 25, 2007, 3:34 pm
Filed under: ΠΑΙΔΕΙΑ

Το Αρκαδικό Ιδεώδες των «Βλάχων»

Αυτοηδονιζόμενος Σάτυρος.

 

            Από αυτό το οροπέδιο, που δεσπόζει σε όλη την Πελοπόννησο, η Αρκαδία, με τις δύο πόλεις, την ΤΕΓΕΑ και τη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, που κλείνουν τα δυο μοναδικά στενά, έπρεπε να κυβερνάει την ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά τη στιγμή που θα έβγαινε από αυτή την επαρχία, αφού πρώτα υπήρξε τόσο μεγάλη στους μυθικούς χρόνους, στάθηκε τόσο αδύναμη στις πολιτικές εποχές, και δεν έκανε άλλο παρά να προσθέσει το βάρος της στη ζυγαριά του πιο δυνατού. Το ίδιο και στην ανθρωπότητα, η Ανατολή, όσο μεγάλη και ισχυρή φάνηκε στην αρχή των θρησκευτικών μύθων, δε συνέτεινε καθόλου στην πολιτική ζωή του ανθρώπινου γένους, και, όταν χρειάστηκε να δράσει, εξαφανίστηκε. Έτσι και στην Ελλάδα, οι λαοί που είναι  ξακουσμένοι στην ηρωική και τεχνοκρατούμενη περίοδο δίνουν τη θέση τους σε άλλους μόλις αρχίζουν οι διαμάχες της αριστοκρατίας και της δημοκρατίας. Κανένας από αυτούς δεν κράτησε μέσα στην ιστορία αυτά που είχε υποσχεθεί στο μύθο.

            Μόλις αρχίζει να υπάρχει μια Αθήνα τι γίνονται το ΑΡΓΟΣ των ΑΧΑΙΩΝ και οι ΘΗΒΕΣ των ΜΙΝΥΩΝ; Τι μεγάλο έχει βγει από την ΑΡΚΑΔΙΑ και την ΚΡΗΤΗ, όπου γεννήθηκαν τόσοι θεοί; Αλλού οι ΕΤΡΟΥΣΚΟΙ μάταια προετοιμάζονται για μια αργή θεοποίηση, δεν είναι αυτοί που θα δρέψουν τον καρπό της επικράτησης στην Ιταλία. Έτσι συμβαίνει με όλους.

            Είναι γιατί αυτούς τους λαούς τους συγκρατούσε ακόμα το πνεύμα των αρχαίων ιερατείων. Στα χριστιανικά έθνη, αυτά που είχαν κληρονομήσει πιο πολλά από τον καθολικισμό, όπως η ΙΣΠΑΝΙΑ, η ΙΤΑΛΙΑ, κατέβαλαν πολύ μεγαλύτερο μόχθο για να μπουν στη σύγχρονη ζωή. Το ίδιο και με τους Έλληνες. Οι ΑΡΚΑΔΕΣ, έθνος θρυλικό, κόπιασαν πολύ για να βγουν από τον ελληνικό Μεσαίωνα.

            Όταν η ΑΡΚΑΔΙΑ καυχιόταν ότι δεν είχε ποτέ κατακτηθεί, ομολογούσε ότι απέφευγε κάθε προοδευτική ιδέα. Αν προτιμούσε πάντοτε τα αγάλματα κλεισμένα κάτω από αναποδογυρισμένες πυραμίδες, μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι στην πολιτική δεν ανακατεύεται με περισσότερη ελευθερία από ό,τι στην τέχνη. Ποτέ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί με αυτούς που την περιστοίχιζαν, και ήταν πάντοτε συνεχής έκπληξη για την Ελλάδα. Οι ΔΩΡΙΕΙΣ είχαν κιόλας δώσει στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ τους την ανθρώπινη μορφή όταν οι ΑΡΚΑΔΕΣ λάτρευαν ακόμα τους ζωόμορφους ασιατικούς. Αντί να ενδιαφερθούν και να ενταχθούν στο ένα ή στο άλλο πολιτικό σύστημα που βρισκόταν σε δράση τριγύρω τους, αυτοί παρέμεναν προσκολλημένοι στην ΑΡΤΕΜΗ των δασών με το κεφάλι του λύκου, της αρκούδας, του ελαφιού και του αγριόχοιρου.

( Από το «οδοιπορικό του 1829»,  του EDGAR QUINET, Η Ελλάδα του 1830 και οι σχέσεις της με την αρχαιότητα. Εκδόθηκε στο Παρίσι το 1830).

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: