ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 2007
April 28, 2007, 5:16 am
Filed under: ΠΑΙΔΕΙΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΕΓΕΑΣ

«ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 2007»

Η πρόσκληση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής στον Αγιο Σώστη Τεγέας, την Πέμπτη 7.30 μ.μ. είναι για έναν Εσπερινό που παίρνει όμως πολλές διαστάσεις και νοήματα.

Γράφουμε όμως το σημείωμα αυτό και σαν φόρο τιμής στην προσφορά του Συνδέσμου Επιστημόνων Τεγέας, που τόσες φορές μας οδήγησε σε αυτό το «Ιερό Τέμενος», και που μπαίνει πια στην Τρίτη δεκαετία. Η εικοσαετία (1886-2006) ήταν τα εικοσάχρονά του που δεν τα γιορτάσαμε με τυμπανοκρουσίες. Μας φτάνει η σεμνότητα της προσφοράς Του..

            Όσοι ευτυχείς θα βρεθούν στην κορυφή του Λόφου του Αγίου Σώστη και του Κλαρίου Διός, στον Εσπερινό της Παραμονής της Ζωοδόχου Πηγής. πρέπει να θυμούνται πως εκεί κάποτε ο Θεός της Δικαιοσύνης μοίρασε στα παιδιά του Αρκάδα την Αρκαδία. Και από τα παιδιά του Αρκάδα πήγασε η αντίληψη μιας ανθρώπινης πόλης.  Ήταν τόσο βαθιά αυτή η πίστη για την Αρκαδία και το λαό της, ώστε κατοπινοί λαοί από την Ιταλία, την Αφρική, την Κρήτη και την Κύπρο, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, την Ιωνία και τον Πόντο να θεωρούν τον εαυτό τους κομμάτι αυτού του τόπου και των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι αυτό που διατυπώνεται  περιεκτικά και με η συνθηματική φράση: «ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ».

 Έτσι αυτός ο τόπος από κοινή Εστία των Αρκάδων μετασχηματίστηκε σε Κοινή Εστία των ανθρώπων όλου του κόσμου. Για αυτό την Πέμπτη το βράδυ, η παρουσία των ευλαβών προσκυνητών αυτού του τόπου σηματοδοτεί και την αναβίωση της φλόγας της Αρκαδικής Εστίας ως ανάγκης και του Σημερινού Κόσμου. Ενός κόσμου που ζητά ένα νέο νόημα σκύβοντας με ευλάβεια πάνω στις παλιές του Ρίζες.

Αυτό το νόημα είχε και το πέρασμα του Αρκαδικού Λαμπαδηδρόμου πριν τρία χρόνια (2004) από τις παρυφές της Ακρόπολης της Αρχαίας Τεγέας.  Ήταν σαν να μοίραζε την Ολυμπιακή Φλόγα με την Αρετή και Ευλογία του Κλαρίου Διός στους λαούς και των 5 Ηπείρων. Ήταν σαν να αναβίωνε ο Αρκαδικός Μύθος και ο Κλάριος Δίας καθισμένος στη δυτική πλαγιά, στον Υποκλάριο Λόφο (Κουρκουμπίτσα), να καμάρωνε την Παγκόσμια Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. 

Όσοι βρεθούν σ’ αυτό το χώρο να θυμηθούν πως τιμούμε το θρίαμβο και την προσφορά της Πανανθρώπινης γυναίκας και μάνας, είτε στο πρόσωπο της Θεομήτορος που μετασχηματίζεται σε Πηγή Ζωής, είτε στο πρόσωπο της Τεγεάτισσας Μάνας, της Τεγεάτισσας ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ, που μετουσιώνεται σε Πηγή ζωής και Ελευθερίας.

Έτσι αυτή η αναστάσιμη μέρα είναι μέρα μνήμης, αρετής και ευγνωμοσύνης. Γιατί γιορτάζονται τα διπλά ελευθέρια στο Ναό που χτίστηκε πριν από πολλούς αιώνες από τους ανθρώπους του μόχθου αυτού του τόπου. Και κάποιος ευλαβής Θηβαίος τον ανακαίνισε εκ βάθρων γύρω στα 1700 μ.Χ.  

Δίπλα στο Ναό το απλό αλλά επιβλητικό μνημείο της Μάρπησσας και των άλλων ηρωικών Τεγεατίδων που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της Τεγέας και της Αρκαδίας. Αψευδής μάρτυρας η χάλκινη ασπίδα της καρφωμένη στο μαρμάρινο μνημείο της όπως ήταν για χίλια τουλάχιστον χρόνια αφιερωμένη στο Ναό της Αλέας Αθηνάς. Για να θυμίζει πως αληθινή ζωή είναι η ζωή των ελευθέρων. Εκεί δίπλα από την Εστία είναι σαν να χορεύουν γύρω οι ιστορικές μνήμες μαζί με το χορό των Αρκαδικών Βουνών.

Το μήνυμα της ημέρας της Ζωοδόχου Πηγής είναι μια ευλογία και δοξολογία

για τη Θεομήτορα, που έγινε Πηγή Ζωής. Που όταν ανέβλυσε συνδυάστηκε με τη Σωτηρία του Κόσμου. Στο ίδιο πνεύμα της σημερινής μέρας δοξολογούμε και την Τεγεάτισσα Μάνα, που με τον αγώνα της χάρισε στον τόπο και στον κόσμο αυτού του τόπου μια καλύτερη ζωή. Τη ζωή των ελευθέρων ανθρώπων.

Για αυτό ο φετινός «Αρκαδικός Εσπερινός» είναι μνήμη και απότιση φόρου τιμής στα Αρκαδικά και Πανανθρώπινα Ελευθέρια. Ικεσία και δοξολογία μαζί. Αναφορά και υπόσχεση.

Δεξιά από την είσοδο είναι στημένο και το σεπτό μνημείο για να θυμίζει τη θυσία των 30 Πρωτομαρτύρων της Ελευθερίας που θυσιάστηκαν (Ιούλιος 1821) για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και θάφτηκαν ομαδικά με κοινή απόφαση Υψηλάντη-Κολοκοτρώνη. Είναι θαμμένοι ομαδικά. «Πολυάνδριο Ηρώον», θα το αποκαλούσαν οι Αρχαίοι Τεγεάτες.

Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» περιμένει από τους δημάρχους ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ, ΤΕΓΕΑΣ, ΚΟΡΥΘΙΟΥ και Β. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ να αρχίσουν τους εορτασμούς της Αλώσεως με τα «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και με την επανάληψη του τελευταίου Εσπερινού των Πολιορκητών μια εβδομάδα πριν από τον επίσημο εορτασμό του Σεπτεμβρίου.

Ας ευχηθούμε του χρόνου τέτοια μέρα ο Λόφος του Αγίου Σώστη και του Κλαρίου Διός, της Παναγίας και της Μάρπησσας, να είναι πιο καλός, πιο όμορφος και πιο γνωστός. Με τη βοήθεια του ΔΗΜΟΥ ΤΕΓΕΑΣ και των κατοίκων του προνομιακού αυτού χωριού της Τεγέας και της Αρκαδίας. Γιατί αυτός ο τόπος δικαιούται μια καλύτερη μοίρα.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: