ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΕΓΕΑΣ. 1700.
November 1, 2007, 5:26 pm
Filed under: 1

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ ΤΟ 1700ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ. Το 1688 η ευρύτερη περιοχή της Τεγέας μετά από 228 χρόνια συνεχούς τουρκικής κυριαρχίας περιήλθε υπό την εξουσία των Βενετών. Με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς του 1699 η Πελοπόννησος επιδικάστηκε στους Βενετούς. Μια από τις πρώτες ενέργειες των νέων κυριάρχων ήταν η διενέργεια απογραφών προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την κτήση τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι Βενετοί ζητούν από τους προκαθημένους της μοραϊτικης εκκλησίας να απογράψουν την εκκλησιαστική τους περιουσία, τόσο των μονών όσο και των ενοριακών ναών. Την εποχή αυτή η Τεγέα υπαγόταν στην επισκοπή Αμυκλών με έδρα του επισκόπου το χωριό Νεοχώρι. Η Τεγέα, όπως προκύπτει και από τον ναό της Παναγίας Επισκοπής ήταν άλλοτε η έδρα της τοπικής εκκλησιαστικής διοίκησης, με το γκρέμισμα όμως του Νικλίου στα τέλη του 13ου αιώνα η έδρα μεταφέρθηκε στο Μουχλί, και μετά το γκρέμισμα του κάστρου του Μουχλιού λίγο καιρό μετά το 1460 μεταφέρθηκε στο Νεοχώρι του δήμου Κορυθίου.

Μέσα από την απογραφή των ενοριακών ναών της Τεγέας του 1700, που παραθέτουμε παρακάτω, πληροφορούμεθα για τη λειτουργία του ναού της Επισκοπής, όπου τελείται σήμερα  η Πανήγυρις, και ότι το κάστρο ονομαζόταν Νίκλι και ήταν οχυρωματικά γκρεμισμένο στα 1700. Η αναφορά των εκκλησιών δηλώνει ότι αυτές λειτουργούσαν ως ενοριακοί ναοί των χωριών τότε και δεν πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι δεν υπήρχαν και άλλοι ναοί ή ακόμα και άλλοι οικισμοί που δεν αναφέρονται στην εκκλησιαστική απογραφή.

 Κρατικό Αρχείο Βενετίας, Αρχείο Γκριμάνι, φάκελος 54, υποφάκελος 157.1700.Αχούρια [Στάδιο] το Νίκλι και εκκλησία της Επισκοπής με τη περιοχή της. Ευρίσκεται κρεμισμένο και δεν έχει τίποτες και είναι εφημέριοι παπάδες τέσσερη.  Ο οικονόμος παπάς Νικόλας έχει εκκλησία την Παναγία και δεν έχει τίποτες,και άλλη του Μερτσαούση [Άκρα] Παναγία και άλλη στη Μαγούλα Αγία Παρασκευή και δεν έχει τίποτες. Παπα Χριστοφήλιος εφημέριος εις το Καμάρι και Πιαλί [Αλέα], έχει εις το Καμάρι τον Άγιο Αθανάση και του Πιαλί Χρηστοσωτήρα και δεν έχει τίποτες.  

Παπά Θεοδόρη εφημέριος έχει εκκλησία εις τα Αχούρια Άγιος Δημήτριος και Παναγία εις του Μπραήμ Εφέντη [Επισκοπή] και δεν έχουν τίποτες.

 Παπά Γεώργιος εφημέριος εις το Βουνό και Στρίγκου και Τζίβα έχει εκκλησία Αγία Κυριακή. Στο Γαρούνι εφημέριος παπά Γληγόρης και Ζέλι [Κάνδαλος] και Καπαρέλι εκκλησία μία η Παναγία και δεν έχει τίποτες υποστατικά [περιουσιακά στοιχεία]. Στη Βλαχοκερασιά και Αρβανιτοκερασιά και Αλουποχώρι εκκλησίες δύο Άγιος Γεώργιος και Παναγία εφημέριος ο παπά Ανδρέας. Στου Μάνεση [Ψηλή Βρύση] και Ρίζα εφημέριοι ο παπά Γληγόρης παπά Δημήτρης ευρίσκουνται εκκλησίες τρεις η Παναγία και Άγιος Γεώργιος και Άγιος Αθανάσιος και υποστατικά δεν έχουσι. Χωρίον Βέρβενα εφημέριος παπά Δανιήλ εκκλησίες τρεις Παναγία και Άγιος Αθανάσιος και Άγιος Ιωάννης δεν έχουν υποστατικά τίποτα. Τα χωρία Μαυρίκι και Κούτρουφα εκκλησίες δύο Άγιος Αθανάσιος και η Παναγία δεν έχουν υποστατικά τίποτα. Χωρίον Βούρβουρα και Φωτεινού εφημέριος παπά Αλέξης από Αράχοβα εκκλησίες δύο Παναγία και Άγιος Νικόλαος δεν έχουν υποστατικά τίποτα. Χωρίον Δολιανά εφημέριος παπά Γληγόριος εκκλησίες δύο η Παναγία και Άγιος Ιωάννης δεν έχουν τίποτα.».

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: