ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΚΑΛΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
November 1, 2007, 4:07 pm
Filed under: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΛΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ(Χ. Τρικούπη) ΣΥΝΤΡΟΦΕ (Βενιζέλο)!ΑΜΗΝ! Ο ΘΕΟΣ (Λαός του ΠΑΣΟΚ) ΝΑ ΔΩΣΕΙ.

————————

            Γενάρης του1913. Η Στρατιά της Ηπείρου καθηλωμένη στην πορεία της προς τα Ιωάννινα. Οι στρατιώτες υποφέρουν από βροχές, χιόνια και πάγους. Αναρίθμητοι οι τραυματίες από τις κακουχίες και τα κρυοπαγήματα. Και όμως ο Στρατός υπομένει προσδοκώντας τη μέρα που  θα μπει ελευθερωτής στην Αρχόντισσα της Ηπείρου.

            Η προσμονή μουσκεύει το κορμί και τις καρδιά των ανθρώπων. Αλλά η φλόγα της ελπίδας. παραμένει ζωντανή. Ο παγωμένος αέρας ταράζει τις σκηνές. Και η βροχή πέφτει ρυθμικά και αδιάκοπα με τον εξουθενωτικά μονότονο ήχο της.

            Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι στρατιώτες αναπτύσσουν μια βουβή καρτερία και αγωνιστικότητα. Και είναι αναπόφευκτη η ανάπτυξη μιας πηγαίας συντροφικότητας, που αντικαθιστά τον καθημερινό χαιρετισμό.  Ευχή και προσδοκία που εκδηλώνεται πηγαία και αυθόρμητα.

            Οι στρατιώτες ξαπλωμένοι κάτω από το βρεγμένο αντίσκηνο. Και το βράδυ πριν από την ώρα του ύπνου χαιρετιούνται εκφράζοντας, αγάπη, ελπίδα και προσδοκία:  «ΚΑΛΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ!». «ΑΜΗΝ! Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ!».

            Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας. Συντάκτης είναι ο πολεμικός της ανταποκριτής Κ. ΟΥΡΑΝΗΣ. Αυτόν που γνωρίσαμε σαν ποιητή του μεσοπολέμου.

            Τώρα που ένας άλλος Βενιζέλος πολιορκεί τη Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου. Με μια περίεργη αναδιάρθρωση του Στρατού. Δεν είναι παρούσες οι μεραρχίες που δημιούργησε ο ανακαινιστής του στρατεύματος του 1912 Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχει η στρατιά των Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ.

            Εγώ ως «πολικό ον» υποστήριξα τον τελευταίο Πρόεδρο ως «Φίλος». Δηλαδή τα «φιλαράκια τα καλά»!

            Βασικό γνώρισμα της φιλίας κατά τον Αριστοτέλη είναι η χρησιμότητα, που συγγενεύει, αλλά δεν ταυτίζεται με τη χρηστικότητα. Έτσι οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ως ΜΕΛΗ μιας χρήσεως.

            Εμείς είμαστε η Ουσία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί έχουμε τη γνήσια πολιτική ύπαρξη. Είμαστε ΕΤΑΙΡΟΙ. Γιατί Εταίρος και Φίλος στα ελληνικά ταυτίζονται. Θυμηθείτε την περίφημη φράση της πολιτικής Τραγωδίας του Σοφοκλή «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». «Φίλη μετά φίλου κείσομαι».

            Εγώ που υποστήριξα σαν φίλος τον «Γεώργιον τον Β΄» της Δυναστείας Παπανδρέου πρέπει να παραμένω ένα κομμάτι μιας ανώνυμης μάζας. Κάπου μας είχαν πετάξει και κάπου μας είχαν ξεχάσει. Και τώρα μας ψάχνουν.

            Εμείς οι Εταίροι (φίλοι) έπρεπε να είχαμε αναπτύξει μια «εταιρική σχέση».Αλλά χωρίς καμία οργάνωση και χωρίς κανένα οργανωτικό σχήμα πώς θα λειτουργούσαμε. Το πρώτο στάδιο της φιλίας είναι η γνωριμία. Και μετά ακολουθεί η φιλότητα. Που είναι μια αμοιβαία έλξη. Και εμείς μπορούμε να την έχουμε γιατί είμαστε ανιδιοτελείς.

            Καθένας από μας τους εταίρους καθώς λειτουργούμε απόλυτα χωρισμένοι σε άτομα είμαστε Πρόεδροι των Εταίρων» μιας ανύπαρκτης εταιρίας. Για αυτό πρέπει να ασχοληθώ και με μια Τρίτη πολιτική μεταρρύθμιση. Οι δύο πρώτες ήταν εκπαιδευτικές. Και να δηλώσω σήμερα από το «ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΥ» (my home! My castle). Δηλώνω «ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ». Περασμένα μεσάνυχτα και το Ζάππειο είναι μακριά και κάνει και κρύο.

            Το ΚΑΣΤΡΙ(ον) είναι υποκοριστικό της λέξεως ΚΑΣΤΡΟ. Δε θα αφήσουμε τώρα να μας κυβερνούν και τα υποκοριστικά.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας(Υποψήφιος Πρόεδρος των Εταίρων)

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: