ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΕΠΙΣΚΟΠΗ, Παράνομο κτίσμα.
January 9, 2008, 9:20 pm
Filed under: Επισκοπή

ΓΙΑ ΤΗ  «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ». ΤΡΙΠΟΛΗ.

Η Ώρα των Ευθυνών.

Προκλητική και κατάφορη παραβίαση.

———————————–

         (Την εκκλησία, κάθε εκκλησία, τη δημιουργούν η πίστη, ο πόνος και η ελπίδα των ανθρώπων. Το κατασκεύασμα, που τοποθετήθηκε από πλεονεξία και  άγνοια, είναι λάθος. Ο “Μαγαρίωνας” δείχνει ένα χαμηλό επίπεδο θρησκευτικής και κοινωνικής παιδείας που το χρεώνεται υποχρεωτικά ένας ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, εξαιτίας κάποιων που ευκαιριακά  διοικούν τον Τεγεατικό Σύνδεσμο ως ιδιοκτησίας τους. Και όμως, για τα θρησκευτικά δρώμενα, κυρίως Εσπερινό και Θεία Λειτουργία, έχει οριοθετηθεί από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στον ελευθερωμένο από παράγκες χώρο μια έκταση 1000 μ2 που θα μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 1500 πιστούς. Παραστάδες εισόδου είναι τα 2 αιωνόβια πεύκα και ανατολικά στο βάθος το τόξο των 4 πλατάνων που υποδηλώνει τη μια από τις τρεις αψίδες Παλαιοχριστοινικής Βασιλικής). Εξάλλου ένας Αρκαδικός Εσπερινός γίνεται πιο παραστατικά στο ύπαιθρο κάτω από την ανταύγεια του Αυγουστιάτικου ουρανού). 

«Αγανακτισμένοι Τεγεάτες» μας δηλώνουν θυμωμένα, πως ενώ τέλειωσε το «Πανηγύρι της Τεγέας», οι για τέσσερα χρόνια «Μεγαρίζοντες» του ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ παραμένουν αδιόρθωτοι και προκλητικοί. Παρά τη ρητή εντολή του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να απομακρυνθούν οι «γυφτοπαράγκες» από τον ιερό περίβολο του Θεάτρου, του Βυζαντινού Ναού και των ιερών θεμελίων του Βυζαντινού Τείχους ( του 10ου αιώνος μ.Χ.) με διάφορα προσχήματα εκβιάσανε την παραμονή τους και φέτος. Αλλά τώρα το παράκαναν.

Ο Πρόεδρος του Τεγεατικού βρήκε από γνωστό του «παραγωγό» στα Μέγαρα ένα τσιμεντένιο προκατασκευασμένο οικοδόμημα που μοιάζει με εκκλησία. Και  πήγαν να το βάλουν πάνω στο Αρχαίο Θέατρο (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος). Τη  στιγμή που πολλοί μιλάνε ακόμα και για απομάκρυνση από το Θέατρο της Βυζαντινής Εκκλησίας του 10ου αιώνος. Αλλά τους απέπεμψαν.

Όμως η Προϊσταμένη της 25ης ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ κ. Σκαρμούτσου δέχτηκε τελικά και μετά προφανώς από πιέσεις, την προσωρινή τοποθέτηση του προκατασκευασμένου οικοδομήματος με δύο βασικούς όρους:

1. Η εκκλησία θα είναι ελαφρού τύπου και θα τοποθετηθεί στο έδαφος χωρίς καμιά εκσκαφή ή υπερυψωμένη βάση από σκυρόδεμα.

 Και 2. (τονισμένο ιδιαίτερα) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων ο ναός θα απομακρυνθεί και ο χώρος θα αποκατασταθεί.   

Ξέρουμε πως κάποιοι ονομάζουν τις εκκλησίες της «κακιάς ώρας» «Αναψυκτήρια Ψυχών», ενώ πρόκειται για «ΟΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ». Και εδώ κάποιος του «Τεγεατικού» τόνιζε υπερηφάνως: «Πληρώσαμε 25.000 Ευρώ, αλλά εισπράξαμε 50.000 ». Τόσα τους «έφαγε» ο Μεγαρίτης και μας άφησε τη ντροπή..

Ερωτάμε όμως και το Δεσπότη Μαντινείας και Κυνουρίας. «Πώς επέτρεψε   αυτήν την αθλιότητα; Πώς μπέρδεψε την Παναγία με το «Μαμωνά»; Πως δεν αξιολόγησε την αγανάκτηση των λίγων πιστών που μπέρδευαν αν γίνεται αναίμακτη θυσία στην αγία Τράπεζα, ή στο αιματοβαμμένο βωμό του «ΚΑΡΝΕΙΟΥ ΔΙΟΣ»; Δηλαδή εμείς στην Τεγέα κάναμε «καρναβάλι» την Κοίμηση της Θεοτόκου για κάποια ευρωχίλιαρα; Ήμαρτον Δέσποτα!».

Και καθώς η τσίκνα πήγαινε ντουμάνι στον ουρανό, κάποιοι νόμισαν πως οι «συνεργάτες» του Σεβασμιοτάτου επαναφέρανε το ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ μπερδεύοντας τους 12 Αποστόλους με τους Ειδωλολάτρες και το 12θεό τους..

Ξέρετε, Δέσποτα, από τα Μέγαρα (μεγάλη αίθουσα του μυκηναϊκού ανακτόρου) βγήκε από τους χριστιανούς το ρήμα «μεγαρίζω και μαγαρίζω». Και το παράνομο οικοδόμημα της Επισκοπής βεβηλώνει έναν ειδικά προστατευόμενο χώρο. «Μαγάρα» του «Κερατά». Την ώρα που το ΥΠ.ΠΟ διαθέτει σχεδόν 1.000.000 Ευρώ για την αποκατάσταση ενός γνήσιου Βυζαντινού Ναού, δυστυχώς υπάρχουν και οι ελάχιστοι που αρέσκονται στις «Μαϊμούδες». Η παραβίαση είναι προφανής και πρωτοφανής.. Μετά την υπόθεση Μαγγίνα την αντιλαμβάνονται ακόμα και τα παιδιά του Δημοτικού. Σε χώρο προστασίας Β΄ βρισκόταν το περιώνυμο «Αναψυκτήριο». Αντίθετα ο ” ΜΕΓΑΡΙΩΝ” των Ασεβών βρίσκεται στο χώρο ενός προεξέχοντος βυζαντινού μνημείου σύμφωνα με το Β.Δ. 19-4-1921 (ΦΕΚ 68/α/26-4-1921), αλλά και την Υ.Α 49945/1890/22-12-1952 (ΦΕΚ 10/Β/21-1-1953).

Κύριοι της Πολεοδομίας! Παρακαλούμε να κάνετε το καθήκον σας (εάν δεν το κάνατε ήδη) και να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα επιβάλλοντας τις νόμιμες κυρώσεις.  Προς  γνώσιν και συμμόρφωσιν.   

                                                     «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ», Σάββατο 5 -6 Ιανουαρίου 2008.       

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: