ΑΡΕΘΟΥΣΑ


A. Ιωαννίδης. Έπαινος Αρετής
June 4, 2008, 4:25 pm
Filed under: 1

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΗΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Έπαινος Αρετής

—————————————–

            «Όλοι τους ήταν εκεί», όπως αναφώνησε προσφωνώντας ο Καθηγητής της Α Ορθοπεδικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΚΑΤ Π. ΣΟΥΚΑΚΟΣ. Εκεί,  στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Παρόντες και ευγνώμονες . Και μάλιστα σε μια στιγμή που, ταυτιζόμενοι με  κάποιον από θαυμασμό και κυρίως ευγνωμοσύνη, τον θεωρούν  κομμάτι του εαυτού τους.

Και έκλεισε με την επωδό: Η ευγνωμοσύνη μας σε αυτούς που προσέφεραν είναι ιερή υποχρέωση.

 Ουσιαστικά το αμφιθέατρο του ΚΑΤ, την Πέμπτη,   29-5-2008, γέμισε με την ανθρώπινη παρουσία και το ιατρικό ανάστημα του ΑΝΑΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Αλλά και την ευτυχία και  ευγνωμοσύνη  Μαθητών και Συνεργατών του. Για το ΚΑΤ η 29 Μαΐου ήταν «ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ» και το περιεχόμενό της «ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΡΕΤΗΣ». 

Θα πρέπει όμως ιδιαίτερα να τονίσουμε την παρουσία του Γ. Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Διευθυντή του Α Τμήματος Γενικής Χειρουργικής, του Καθηγητή της Α Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Ν. ΣΟΥΚΑΚΟΥ, του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου ΚΑΤ Π. ΠΑΠΑΔΕΛΗ, και του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσοκομείου ΚΑΤ  Α. ΜΠΕΛΔΕΚΟΥ.

Όλοι οι παραπάνω ήταν οι οργανωτές της εκδήλωσης και άξιζαν τον έπαινο όλων όσων είχαν την ευτυχία να παραβρεθούν (αλλά και των δικαιολογημένα απόντων, γιατί η εκδήλωση άρχισε στη 1 μ.μ.) στην «Ημερίδα ανθρωπισμού και Επιστήμης» αφιερωμένη στον εργάτη της ιατρικής Αναστάσιο Ιωαννίδη.

Τον τιμώμενο επιστήμονα και άνθρωπο μετά από καιρό αντίκρισαν στο βήμα οι συνεργάτες του. Τον είδαν να κουβαλάει στο πρόσωπό του τους άθλους και το νόημα μιας ζωής. Και ήταν μια μέρα με ιδιαίτερο νόημα, γιατί το Νοσοκομείο των Ορθοπεδικών (ΚΑΤ) τιμούσε τον μη ορθοπεδικό χειρούργο ιατρό Αναστ. Ιωαννίδη, για τα 31 χρόνια προσφοράς στην ιατρική επιστήμη και τη χειρουργική. Και ήταν αυτό που τόνισε ιδιαίτερα στη σύντομη προσφώνησή του και ο Καθηγητής Π. Σουκάκος.

Την παρουσίαση όμως του διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1968 Α. Ιωαννίδη και τα 31 χρόνια προσφοράς στο Νοσοκομείο ΚΑΤ (1967-1998) ολοκλήρωσε με μεστό λόγο ο Δ/ντής του Α τμήματος Γεν. Χειρουργικής Γ. Παπαδάκης. Χάραξε με αδρές γραμμές την πορεία του Α. Ιωαννίδη από το Στάδιο Τεγέας, στο Γυμνάσιο της Τρίπολης, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (από όπου αποφοιτά το 1958) και την υπηρεσία του ως ανθυπιάτρου στο Ελληνικό Στράτευμα. Σε αυτό και το επόμενο διάστημα ο Ιωαννίδης παραμένει εραστής του τόπου του και παρακολουθεί όλα τα δρώμενα της Τριπολιτσάς.

Ακολουθεί η πορεία για τα «Μεγάλα Φώτα της Δύσης». Και από το 1960-1965 εργάστηκε στη Μ. Βρετανία ως ειδικευόμενος Γεν. Χειρουργικής και αργότερα ως  επιμελητής, κάτω από διακεκριμένους Βρετανούς Consultants.

            Το 1965 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται πρώτα στο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας για ένα έτος, Το ίδιο έτος με την αναδιάρθρωση του ΚΑΤ εισάγεται η πρώτη μη ορθοπεδική ειδικότητα στο Νοσοκομείο. Από τους πρωτεργάτες της ανανέωσης του ΚΑΤ ο Ιωαννίδης τίθεται στην υπηρεσία του Νοσοκομείου και το υπηρετεί σε διάφορες βαθμίδες και θέσεις από το 1967-1998. Ήταν μια χρυσή περίοδος αγωνίας,  προσπαθειών και αγώνων ώστε να ανατείλει η χρυσή 15ετία του ΚΑΤ..

            Το 1986 με την εφαρμογή του ΕΣΥ ακολουθεί Νέο οργανόγραμμα με Νέα Τμήματα και εργαστήρια. Δίδεται Νέα κατεύθυνση προς Γενικό Νοσοκομείο με ιδιαίτερη βαρύτητα στο τραύμα, και  με τη δημιουργία και δύο Νέων  Χειρουργικών Τμημάτων.

            Μαζί με την εταιρική σχέση του με το Νοσοκομείο ο Α. Ιωαννίδης αποκτά και μια δεύτερη εκλεκτή συντροφιά, τη διπλή σύντροφο στη ζωή του και στο ΚΑΤ Ιατρό Αναισθησιολόγο-Εντατικολόγο κ. Νέλλη Ιωαννίδου.

            Ο επιμελητής   Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του έφεραν ότι πιο νέο υπήρχε στην παγκόσμια προηγμένη χειρουργική της εποχής. Μετεκπαιδευμένοι και αυτοί στην Αγγλία συνδύαζαν τις νεότερες απόψεις, χειρουργικές τεχνικές και υλικά με την Ελληνική πραγματικότητα  και το αποτέλεσμα για τους αρρώστους και εκπαιδευόμενους χειρουργούς ήταν άριστο. Η τάξη, η αρμονία, η αποτελεσματικότητα και η κάλυψη των αναγκών στη λειτουργία του τμήματος  τεκμηριώνουν τις διοικητικές του ικανότητες..

            Με τη σύμφωνη γνώμη του εκπαιδεύτηκαν συνεργάτες του στη νέα υποειδικότητα της χειρουργικής, τη Λαπαροσκοπική, και το 1992 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο.

Γι’ αυτό και το τελευταίο μέρος του επιστημονικού αφιερώματος ήταν η ομιλία, εμβαθύς και απλουστευμένη,  του Αναπληρωτή Δ/ντή Α Χειρουργικού Τμήματος. . Ι. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, με θέμα «ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ».

Ο  Α. Ιωαννίδης .υπήρξε άριστος δάσκαλος των χειρουργικών τεχνικών, των κλασσικών αλλά και κυρίως εκείνων που επινοούσε ο ίδιος. Δεκάδες ειδικοί χειρουργικών ειδικοτήτων όπως Ορθοπεδικοί (αρκετοί του ΚΑΤ), πλαστικοί χειρουργοί, θωρακοχειρουργοί, Αγγειοχειρουργοί, Γυναικολόγοι, ΩΡΛ, Αναισθησιολόγοι, Ουρολόγοι κ.α. έχουν πάρει τα πρώτα μαθήματα στην πράξη της Χειρουργικής επιστήμης και τεχνικής από τα χέρια του Α. Ιωαννίδη.

Γενικά οι σχέσεις του με τους Καθηγητές, Δ/ντές άλλων Κλινικών, Τμημάτων, Εργαστηρίων, Μονάδων και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, ήταν άριστες και η γνώμη του σε χειρουργικά θέματα ήταν πάντα βαρύνουσα.

Οι εκάστοτε Διοικήσεις του Νοσοκομείου επιζητούσαν τη γνώμη του και η σημερινή μορφή του Νοσοκομείου σε διάφορους τομείς κατά ένα ποσοστό οφείλεται στον Α. Ιωαννίδη.

Ο «ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΡΕΤΗΣ» του Α. Ιωαννίδη εκδηλώθηκε και με πιο πρακτικές γεμάτες νόημα πράξεις. Οι Μαθητές, οι Γιατροί και Συνεργάτες του Χειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Ατυχημάτων ΚΑΤ  τίμησαν με ειδική πλακέτα  «Το Σεβαστό τους Δάσκαλο Διατελέσαντα Διευθυντή του Α Χειρουργικού Τμήματος Χειρουργό ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ για την πολύχρονη και μεγάλη προσφορά του στη Γενική Χειρουργική και το Νοσοκομείο Ατυχημάτων ΚΑΤ» Με παρόμοια πλακέτα τον τίμησε η Ιατρική Υπηρεσία και Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου Ατυχημάτων ΚΑΤ. Το ίδιο και η Α Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του απένειμε τη δική της τιμητική διάκριση σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του.

Διάχυτη αγάπη και σεβασμός κυριαρχούσε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου Και ο βαθιά συγκινημένος  Α. Ιωαννίδης απάντησε στην προσφώνηση αλλά και σε όλους αυτούς που τον τίμησαν λέγοντας ένα Μεγάλο Ευχαριστώ. Και με την ομολογία του, πως ό,τι πέτυχε το πέτυχε με τη δική του προσπάθεια, αλλά και την αγαστή συνεργασία των πάντων.

Η ωριαία δεξίωση που ακολούθησε ήταν μια ευκαιρία συγκινητικής επαφής. Το πλήθος των Αρκάδων που γέμισε με Αρκαδικό άρωμα την αίθουσα του Αμφιθεάτρου απλώθηκε και στην αίθουσα δεξιώσεων . Η άψογη εκδήλωση είχε τα απόλυτα τα χαρακτηριστικά της Αρμονίας, ταιριαστής και με το τιμώμενο πρόσωπο.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

 

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: