ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Περίβολος Π.Επισκοπής. Η Ιερή Ανατολική Πυλίδα
July 17, 2008, 1:51 pm
Filed under: 1

Η «Ιερή Πυλίδα» του Ανατολικού Περιβόλου

 

 

Π. ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΕΓΕΑΣ

 

Ο άνθρωπος ζει στο χώρο και το χρόνο. Και αυτό τον προσδιορίζει ως «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΝ». Το πέρασμά του αφήνει τα ιδιαίτερα αποτυπώματά του που είναι οι ιστορικές μνήμες ενός τόπου, χαραγμένες και αποτυπωμένες στο χώρο. Και περιμένουν το σύγχρονο μελετητή να τις δει ως ΚΕΙΜΕΝΑ που έχουν ανάγκη από  σωστή ανάγνωση.

            Ένας «ΚΑΚΕΚΤΥΠΑ» οργανωμένος χώρος από άσκοπες και ανόητες επεμβάσεις ανθρώπων «λειτουργικά αναλφάβητων» είναι ο ευρύτερος χώρος της ΤΕΓΕΑΣ. Που έχει ανάγκη τη δική μας φιλική προσέγγιση και καθαρή ανάγνωση.

Η σημερινή επιλογή μας αποβλέπει στη δυνατότητα να λάμψει  και πάλι το λαμπρό πρόσωπο της Μεσαιωνικής Τεγέας. Σκοπός μας είναι να έλθουμε και εμείς  αρωγοί  στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από πλήθος ευαισθητοποιημένων ανθρώπων.

            Θύμα του «πολιτιστικού αναλφαβητισμού» του Τεγεατικού Συνδέσμου είναι ο Ιερός Περίβολος της Παναγίας της Τεγέας. Ανθρωποι άσχετοι και αδαείς τον ρήμαξαν στο πέρασμα του χρόνου. Γνωρίζουμε πέντε περιόδους πολιτιστικών εγκλημάτων του Τεγεατικού Συνδέσμου. Επαπειλούμενη είναι η έκτη και φαρμακερή από το «Νέο» Πρόεδρο του Τ.Σ., τον Αχουριώτη Χρήστο Π.

            Ο «Νέος Πρόεδρος» θιασώτης του Παραπανήγυρου απειλεί να καταστρέψει το μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον με τις γνωστές επί 4ετίαν «γυφτοπαράγκες» τύπου «Γέρουλα».  Ο φέρελπις Βουνανιώτης περιέβαλε δύο μοναδικά μνημεία  με «κοτετσόσυρμα», λες και έπασχαν από τη «Νόσο των πουλερικών».

Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν  κατά την ιερή εορταστική περίοδο του 15Αύγουστου, ο Πρόεδρος του «Παραπανήγυρου» μας απειλή φέτος με τα ίδια και χειρότερα. Τα κακά γίνονται χειρότερα όταν επαναλαμβάνονται. Παράδειγμα αψευδές ο «Ναός του Μαμωνά», ο «Μεγαρίωνας», το «Τέρας των Μεγάρων, δουλειά του Θανάση του Γέρουλα, αλλά και «συνδουλεία» του Χρίστου Πολίτη.

Τον βάλανε, παρά τις εκ του αντιθέτου οδηγίες πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην Ιερή Ανατολική Πυλίδα του Δυτικού Περιβόλου της Επισκοπής. Από το Β. και Ανατολικό τμήμα του Μεσαιωνικού Τείχους επιβίωσε των καταστροφών μικρό τμήμα μήκους ολίγων μέτρων. Αυτό το τμήμα μαζί με άλλα διάσπαρτα χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία με την Υπουργική Απόφαση

2/22 Δεκεμβρίου 1952 (ΦΕΚ αριθ. 10/21 Ιανουαρίου 1953).

            Η Πυλίδα έχει μικρό πλάτος (0.80 μ.) και μήκος 2 μέτρων. Πρέπει να καθαριστεί από τα μπάζα των μικροπανηγυριωτών, να φανεί σε βάθος σχεδόν 2 μ. η θεμελίωση του τείχους με τμήματα πιθανότατα του αρχαίου θεάτρου. Έτσι καθαρή και σεβαστή θα περιμένει τους 100 χιλιάδες επισκέπτες προσκυνητές τον επόμενο 15Αύγουστο. Τέσσερις αποφάσεις και υποδείξεις του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων για σεβασμό του περιβάλλοντος χώρου του Βυζαντονού Ναού και των τειχών, παρακάμφθηκαν με φτηνές δικαιολογίες. Αλλά και ο Δήμαρχος είναι συνυπεύθυνος σύμφωνα με το άρθρο 75 του Νόμου περί Δήμων και Κοινοτήτων.

            Ο Δήμαρχος έστειλε αυστηρή επιστολή στον Πρόεδρο του Τεγεατικού Συνδέσμου που δημοσιεύτηκε στα Καθημερινά  Νέα με τον τίτλο «  Προεξαγγελτικός Καταγγελτικός Λόγος του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΓΕΑΣ». Ελπίζουμε αυτή τη φορά να σεβαστούν τα μνημεία και τον περιβάλλοντα  χώρο τους, όπως ορίζει σαφώς ο Νόμος 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Παναγιώτης Φ. Δαλαάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: