ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Π. ΕΠΙΣΚΟΠΗ. Ante portas.
November 19, 2008, 8:05 pm
Filed under: 1

Η αποκατάσταση της Π. Επισκοπής Τεγέας.

«Ante portas»

—————-

            «Προ των πυλών» βρίσκονται οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του εξέχοντος Βυζαντινού Μνημείου (Ι. Ναού) της Π. Επισκοπής. Ο Ναός αρχίζει να παίρνει «αυτοκρατορική» μεγαλοπρέπεια. Χτισμένος το 940μ.Χ. (μεταξύ του β΄ και του γ΄ τετάρτου του 10ου αιώνος (Ορλάνδος: «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΕΓΕΑΣ-ΝΙΚΛΙΟΥ, Αθήνα 1973»,  σελ. 149), αποτελεί «αντίγραφο» της πολυθαυμάστου Νέας Εκκλησίας που ιδρύθηκε στο Παλάτι από το Βασίλειο τον Α τον Μακεδόνα το έτος 881.Επομένως το εξελιγμένο μοντέλο της Τεγέας είναι νεότερο κατά 80 χρόνια.

            Με την ολοκλήρωση της επικεράμωσης του μεγάλου τρούλου (είχε πέσει το χειμώνα του 1849-1850 και αναστηλώθηκε κατά την κρίση του Τσίλλερ το 1888) τελειώνει η εξωτερική αποκατάσταση του μνημείου, που ολοκληρώνεται με την απομάκρυνση των σιδηροκατασκευών και την τοποθέτηση των πέντε ξύλινων βυζαντινών θυρών σύμφωνα με τη μελέτη και απόφαση του Κ.Α.Σ, που ενέκρινε και υπόγραψε (το 2005) ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

Οι ξύλινες πόρτες ήδη κατασκευάζονται και  γι’ αυτό λέμε πως η αποκατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά «προ των πυλών». Η αξία τους υπολογίζεται σε 30 χιλιάδες Ευρώ που συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό ποσό των 800 χιλιάδων της όλης αποκατάστασης του μνημείου. Συμπληρωματικά αναφέρουμε πως τα χρήματα αυτά προέρχονται  75% από Ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από το Ελληνικό Δημόσιο. Η τσέπη του Τ.Σ. ήταν κατά το κοινώς λεγόμενον «τρύπια». Και από τότε που δημοσιεύτηκε ο Νέος Νόμος περί αρχαιοτήτων αποταμιεύτηκαν στο «πουθενά» 300.000 Ευρώ.

            Ο μαραγκός δουλεύει τις πόρτες σε ξύλο καστανιάς και θα είναι έτοιμες  από μέρα σε μέρα. Καιρός να μάθει ο «νεοφώτιστος» Πρόεδρος του Τεγεατικού πως οι πόρτες της αναστήλωσης Ε. Τσίλλερ (1888) ήσαν ξύλινες, και μάλιστα από ξύλο καρυδιάς. Η κεντρική πόρτα ήταν αξίας 500 δραχμών. Και η δαπάνη μεταφοράς της από Αθήνα (μαζί με το τέμπλο και την προτομή Κατσίμπαλη) 86,55 δρχ.. Λόγω κακής συντήρησης οι ξύλινες πόρτες χρειάστηκε να αντικατασταθούν το 1927 με σιδηροκατασκευές που θα απομακρυνθούν τώρα.       

            Ο Ναός ανακηρύχτηκε ως εξέχον Βυζαντινό Μνημείου με το Β. Δ. της 19ης Απριλίου 1921 (ΦΕΚ 68/26 Απριλίου 1921). Με το ίδιο Διάταγμα ανακηρύχτηκε και ο Βυζαντινός Ναός της Μονής Φιλοσόφου χτισμένος το 963 μ.Χ. σύμφωνα με πατριαρχικό έγγραφο. Πρόκειται για την παλιά Μονή, γνωστή και ως κρυφό σχολειό. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου είναι του τέλους του 17ου αιώνος.

            Ο Ναός της Π. Μονής Φιλοσόφου και ο Βυζαντινός Ναός της Π. Επισκοπής θεωρούνται ως τα αρχαιότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου. Και με την ολοκληρούμενη αποκατάσταση της Π. Επισκοπής η Τεγέα και η Αρκαδία αποκτούν ένα αντάξιο της ιστορίας τους μνημείο.

Μετά τη στεγανοποίηση και στερέωση του Ναού άρχισε και προχωρεί η συντήρηση και στερέωση των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του . Πρόβλημα δημιουργεί η ατυχής επιζωγράφιση του Νάρθηκα που έγινε στη δεκαετία του 1990 από κάποια διοίκηση του  Τεγεατικού. Πρόβλημα πήγε να δημιουργήσει με τις πόρτες και ο «νεοφώτιστος» Πρόεδρος Χ. Π. του Τεγεατικού με δυο τρεις παρατρεχάμενους. Ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: