ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΤΙΜΑΓΟΡΑΣ, ΤΕΓΕΑΤΗΣ
March 28, 2009, 12:10 pm
Filed under: 1

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ  ΠΑΘΟΣ-ΜΑΘΟΣ

 Πτύε και χώρει: Τιμαγόρας ο Τεγεάτης.

——————

Εμείς δεν θα πάμε σαν τον Τιμαγόρα της Αρχαίας Τεγέας σε σύγχρονους μήδους της πολιτικής εξουσίας. Ας μιλήσουν άλλοι για αυτούς τους προδότες.

Ο Τιμαγόρας, και οι πέντε συνοδοιπόροι του,  δεν πέρασαν ποτέ τα στενά του Ελλησπόντου. Δεν έφτασαν ποτέ στα Σούσα ή στην Περσέπολη, για να ξαναφέρουν κατακτητές με το χρήμα και τη στρατιωτική υποστήριξη τους Πέρσες της εποχής τους. Παραδόθηκαν στους πρέσβεις των Αθηναίων και η τριήρης τους τους έφερε βιαστικά στην Αθήνα. Τους καταδίκασαν αναπολόγητους σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες, όπως όριζε ο νόμος για τους προδότες και τους πέταξαν όλους μαζί σε φαράγγι. Τους έφαγαν άταφους τα σκυλιά και τα όρνια.

Από το μνήμα του Τεγεάτη Τιμαγόρα (που δεν είναι μνήμα), ακούγεται ακόμα η τραγική του φωνή, διδακτική και συμβουλευτική. Με το βάρος του «Πάθος μάθος»,  παθαίνεις και μαθαίνεις, Πάθημα; Μάθημα!.

Εμείς απλά θα βάλουμε τον ίδιο να μιλάει  και να συμβουλεύει από το ανύπαρκτο μνήμα του. Γιατί πρέπει να λέμε την αλήθεια και μόνον, χωρίς συναισθήματα κατά την προτροπή του μεγάλου Αρκάδα-Μεγαλοπολίτη ιστορικού.

ΠΤΥΕ ΚΑΙ ΧΩΡΕΙ

ΤΙΜΑΓΟΡΟΥ ΤΕΓΕΑΤΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΙΣ ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΔΟΝΤΟΣ ΣΗΜΑ

 ΑΣΗΜΟΝ ΕΙΜΙ. ΌΨΙΝ ΑΠΟΣΤΡΕΨΑΣ ΞΕΙΝΕ, ΠΤΥΕ ΚΑΙ ΧΩΡΕΙ.

Τιμαγόρου Τεγεάτου, του βαρβάροις Έλληνας προδόντος σήμα

 άσημόν ειμί. Όψιν αποστρέψας ξείνε, πτύε και χώρει.

ΠΤΥΕ ΚΑΙ ΧΩΡΕΙ.

Του Τιμαγόρα του Τεγεάτη που πρόδωσε τους Έλληνες στους βαρβάρους είμαι ένας ασήμαντος τάφος. Γύρνα αλλού το πρόσωπό σου, ξένε. Φτύσε και φύγε.

Αυτοί που πήγαν να φέρουν τους Πέρσες ήσαν οι: Αριστεύς, Κορίνθιος Ανήριστος, Νικόλαος, Πρατόδαμος: Λακεδαιμόνιοι πρέσβεις.

Τιμαγόρας, Τεγεάτης. Πάλλις, Αργείος, ιδία (ιδιώτης).

Να δούμε και το ιστορικό απόσπασμα: ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ  Β,67.

1.Πορευόμενοι ες την Ασίαν ως βασιλέα, εί πως πείσειαν αυτόν χρήματά τε παρασχείν και ξυμπολεμείν, αφικνούνται ως Σιτάλκην πρώτον τον Τήρεω ες Θράκην, βουλόμενοι πείσαι τε αυτόν, ει δύναιντο, μεταστάντα της Αθηναίων συμμαχίας στρατεύσαι επί την Ποτείδαιαν, ού ην στράτευμα των Αθηναίων πολιορκούν, και ήπερ ώρμηντο, δι’ εκείνου πορευθήναι πέραν του Ελλησπόντου ως Φαρνάκην τον Φαρναβάζου, ος αυτούς έμελλεν ως βασιλέα αναπέμψειν.

            2. Παρατυχόντες δε Αθηναίων πρέσβεις Λέαρχος Καλλιμάχου και Αμεινιάδης Φιλήμονος παρά τω Σιτάλκη πείθουσιν τον Σάδοκον τον γεγενημένον Αθηναίον, Σιτάλκου υιόν, τους άνδρας εγχειρίσαι σφίσιν, όπως μη διαβάντες ως βασιλέα την εκείνου πόλιν το μέρος βλάψωσιν.

            3. Ο δε πεισθείς πορευομένους αυτούς διά της Θράκης επί το πλοίον ω έμελλον τον Ελλήσποντον περαιώσειν, πριν εσβαίνειν ξυλλαμβάνει, άλλους ξυμπέμψας μετά του Λεάρχου και Αμεινιάδου, και εκέλευσεν εκείνοις παραδούναι. Οι δε λαβόντες εκόμισαν ες τας Αθήνας.

            5. ….ακρίτους και βουλομένους έστιν α ειπείν αυθημερόν απέκτειναν πάντας και ες Φάραγγα εσέβαλον.

——————————–

Οι Αθηναίοι ακολούθησαν τη σπαρτιατική θηριωδία, που σκότωναν τους ναύτες των πλοίων όταν τους συλλαμβάνανε στο πέλαγος να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Αθήνα. Τους σκότωναν και τους πάταγαν στα βράχια των ακτών.

Με το μοτίβο ΠΑΘΟΣ-ΜΑΘΟΣ  προσέγγισα και τον ιστορικό Πολύβιο στην πρόσφατη παρουσίασή μου στη Μεγαλόπολη. Οι περιπέτειες της εποχής του και της ζωής του (17ετής ομηρία κ.ά.) του έγιναν μάθημα που αποτυπώθηκε στη 40βιβλη παγκόσμια (για την εποχή του) ιστορία. Για να γίνει και για μας μάθησις, μάθημα.

ΠαναγιώτηςΦ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: