ΑΡΕΘΟΥΣΑ


April 9, 2009, 9:45 pm
Filed under: 1

Αντιγράφοντας τα «Ζελιώτικα Νέα».

 

Η «ΣΚΟΠΗ» των Τεγεατών «επί σκοπόν».

­­­——————-

            Στο στόχαστρο του δραστήριου και παραγωγικού Συλλόγου «Κανδαλιωτών-Ζελιωτών» μπήκε ένα σημαντικό, αλλά «ασήμαντο» για τους απληροφόρητους επισκέπτες του Κανδάλου αρχαίο μνημείο, το «Κάστρο» στη ΝΑ πλευρά του χωριού.

Πριν λιγότερο από δέκα χρόνια ήταν  και η δική μου ευκαιρία για αναγνωριστική επίσκεψη μετά από μια φιλική κουβέντα με τον ανήσυχο εξερευνητή και μεγάλο ευεργέτη του χωριού Κουτσοπανάγο.

Η παρουσίαση της «Σκοπής» μαζί με τις λαμπρές αναφορές στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου γίνεται στο ίδιο τριμηνιαίο φύλλο των «Ζελιώτικων Νέων». Της εφημερίδας του Συλλόγου, που συνδυάζει πλούτο, ποικιλία και ποιότητα. Ο Σύλλογος όμως πατάει γερά στις πλάτες του Ηλία Δρακόπουλου και των συνεργατών του. Όλα του καλά, αλλά από τα καλύτερα είναι η αναφορά του στο αρχαίο φυλάκειο που φέρνει στη μνήμη τη Σκοπή (αρχαίο φυλάκειο) των Μαντινέων λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικά του Προφήτη Ηλία της Σκοπής, του χωριού που δανείστηκε το όνομά του από το αρχαίο φυλάκειο των Μαντινέων. Ας δώσουμε όμως το λόγο στα «Ζελιώτικα Νέα».

Αρχαίο Φυλάκειο στο Ζέλι.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αναφέρει:

«Κοντά στο εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής Κανδάλου(Ζέλι) στη θέση «Πύργος», εντοπίστηκαν ύστερα από επιφανειακή έρευνα της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τα ερείπια αρχαίου κτηρίου, πιθανότατα φυλακείου, επί του οποίου υψώνονται τα λείψανα πύργου μεσαιωνικών χρόνων, ίσως της περιόδου της Φραγκοκρατίας.

            Το αρχαίο κτήριο, σώζει την κατώτατη σειρά λιθοπλίνθων σε όλο σχεδόν το μήκος της βόρειας πλευράς του και λίγο στη δυτική. Το μνημείο, το οποίο από τα μέχρι τώρα στοιχεία μπορεί να χρονολογηθεί στους κλασικούς χρόνους, εδράζεται επί του φυσικού βράχου, ο οποίος έχει προς το σκοπό τούτο εξομαλυνθεί.

            Το φυλάκειο βρισκόταν σε επίκαιρη θέση στα νότια-νοτιοδυτικά κράσπεδα της Τεγεάτιδος Χώρας και ήλεγχε τους οδικούς άξονες που οδηγούσαν προς το Ασεατικό πεδίο και τη Σκιρίτιδα, ενώ είχε εποπτεία του νότιου Τεγεατικού πεδίου, καθώς και του πεδίου του Παλλαντίου.

            Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους αρχαιολόγους το αρχαίο λατομείο που εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση από το μνημείο, καθώς και η διαμόρφωση ανδήρου (υψώματος, αναχώματος) μέσω αναλημματικών τοίχων στα βόρεια του φυλακείου και σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό.

            Από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τα παραπάνω στοιχεία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, διότι οδηγούν στην αναθεώρηση των τοπογραφικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής, ειδικά όσων στοιχείων αφορούν στην ταύτιση του Κρησίου όρους, για το οποίο κάνει λόγο ο περιηγητής Παυσανίας».

            Το κείμενο αυτό συντάχτηκε-ύστερα από παράκλησή μας-από τους αρχαιολόγους της ΛΘ ΕΠΚΑ για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα μας. Ευχαριστούμε θερμότατα και αναμένουμε τη συμπαράσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανάδειξη και επισκεψιμότητα του χώρου.

            Μένουμε σε αυτή την παραγωγική αντιγραφή από τα Ζ.Ν. Με μια μόνο προσθήκη. Κατά την εκσκαφή για την κατασκευή των προσαγωγών αυλάκων του Ταμιευτήρα «ΤΑΚΑ» εντοπίστηκαν αρχαία ευρήματα στις υπώρειες του Κανδάλου (ενδείξεις του αγροτικού δήμων Μανθυρέων), αλλά και στην περιοχή Παλλαντίου όπου ανοίγεται η βόρεια προσαγωγός προς Βαλτετσόρεμα.

Για την αντιγραφή

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: