ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ “ΤΕΓΕΑΣ”.
May 24, 2009, 8:09 am
Filed under: 1, Επισκοπή

ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ “ΤΕΓΕΑΣ”.

 Τα «Χελιδόνια της άνοιξης».

Στηρίζουν και παράγουν πολιτισμό.

———————————

           

————————–

            Προσκεκλημένοι από τους Νορβηγούς καθηγητές Ostby και Odegard, βρεθήκαμε σε μια θαυμάσια τελετή απολογισμού του έργου του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ήταν ο συνήθης ετήσιος απολογισμός έργου ενός ινστιτούτου που με πλήθος δραστηριοτήτων στηρίζει και παράγει πολιτισμό. Ιδιαίτερα όμως εμάς εδώ μας ενδιαφέρει ένας άλλος μακρόχρονος απολογισμός, σχεδόν 30 ετών, που συνδέεται με την Ιερή Πόλη της ΤΕΓΕΑΣ.  Έτσι για μας το Νορβηγικο ινστιτούτο Αθηνών μετασχηματίζεται σε “ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΓΕΑΣ”.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το Νορβηγικό Ινστιτούτο δραστηριοποιήθηκε σε συστηματική  αρχαιολογική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της Τεγέας. Ιδιαίτερα στο ναό της Αλέας Αθηνάς, με την καθοδήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bergen, Erik Ostby. Με τις έρευνες αυτές τεκμηριώθηκε η αρχαϊκή μορφή του ναού που, ως γνωστόν, καταστράφηκε από πυρκαγιά και πήρε τη θέση του ο γνωστότερος μεγαλοπρεπής ναός του 4ου αιώνος π.Χ. Ακόμα κτίσματα του ιερού της Αλέας αποκαλύφτηκαν βόρεια του ναού.

Με τη διεύθυνση του Καθηγητή Odegard, διευθυντή τότε του Νορβηγικού Ινστιτούτου, μια σημαντική επιφανειακή έρευνα (1998-2001) απέδωσε αξιόλογα στοιχεία για την ιστορία και την τοπογραφία της αρχαίας πόλεως Τεγέας.

Ο ίδιος Odegard, το διάστημα 2004-2006, διευθύνει μαγνητομετρική επιφανειακή έρευνα που είχε σαν αποτέλεσμα να διαπιστωθεί μακροσκοπικά το κανονικό ρυμοτομικό σχέδιο της Τεγέας. Ένα δίτομο έργο αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα σε ένα χρόνο, που θα αναφέρεται στη 15χρονη ενασχόληση του Νορβηγικού Ινστιτούτου με την αρχαία πόλη της Τεγέας.

Κάθε χρόνο, τα «Χελιδόνια του Βορρά» επιστρέφουν στις αρχές του καλοκαιριού και για λίγες εβδομάδες στην Τεγέα. Μια ομάδα δύο καθηγητών, που συνοδεύεται από λίγους νεαρούς επίδοξους ερευνητές και επιστήμονες. Τους συνοδεύει η αμέριστη αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Και για τους καθηγητές, η άψογη γνώση της Ελληνικής γλώσσας.

Σαν μια   ανεξερεύνητη ακόμα φωλιά πολιτισμού είναι η Τεγέα, μια σημαντική πόλη της Πελοποννήσου, που κρύβει ακόμα πολλές εκπλήξεις. Η πιο σημαντική φαίνεται να είναι ο εντοπισμός το 2004 της Αγοράς της αρχαίας Τεγέας στη θέση 280 μ. δυτικά του αρχαίου Θεάτρου. Εκεί σε χτήμα που απαλλοτριώθηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Δημόσιο καταγράφηκαν τμήματα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλεως. Η μαγνητομετρική έρευνα των Νορβηγών (γίνεται με γεωραντάρ) εντόπισε επίμηκες κτήριο που ταυτίζεται με στοά και έναν πλατύ δρόμο. Θα ανακαλύψουμε την περιμετρική υποδομή των δημόσιων κτηρίων της αρχαίας αγοράς;

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρουμε πως κάτω από το κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής, σε  βάθος 31/2-4 μ. αποκαλύφτηκε το 1928 ένα σημαντικό κτήριο των κλασικών χρόνων της Τεγέας, του οποίου σώζονταν μαρμάρινα τμήματα τοίχων. Η προτροπή του εφόρου αρχαιοτήτων Ναυπλίου, που σταμάτησε τις εργασίες θεμελίωσης, να γίνει συστηματική ανασκαφή μεταξύ των ανοιγόμενων θεμελίων, δεν υλοποιήθηκε λόγω οικονομικής αδυναμίας του Τεγεατικού Συνδέσμου. Τα μνημεία βρίσκονται θαμμένα  κάτω από τη Σχολή. Και τότε μιλούσαν για αρχαία αγορά.

Η πρόταση σχετικά με την έναρξη πενταετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ελληνονορβηγικές ανασκαφές στην Τεγέα» σε συνεργασία της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ και του Νορβηγικού Ινστιτούτου, συζητείται για να εγκριθεί από το ΚΑΣ στη συνεδρίαση αυτής της Τρίτης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε μια ευνοϊκή απόφαση.

Για την Π. Επισκοπή αυτό το πρόγραμμα, που τελεί υπό την διεύθυνση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ κ. Αννας Καραπαναγιώτου, προβλέπει τη διενέργεια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας για το έτος 2009 (10 έως 30 Ιουνίου). Προβλέπεται να γίνουν δύο δοκιμαστικές τομές διαστάσεων 2Χ15 μ. που επιλέγησαν με βάση τα αποτελέσματα της προηγηθείσης μαγνητοσκοπικής έρευνας. Οι Νορβηγοί καθηγητές Ostby και Odegard δήλωσαν πως θα βρίσκονται στην Τεγέα.

Δίπλα στην αναμενόμενη ανασκαφή βρίσκεται και η Βασιλική του Αγίου Θύρσου(μωσαϊκά) που είναι προστάτης της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ». Ας βάλει και ο Αγιος το χέρι του.

Με την ευκαιρία αναφέρουμε πως η αναμενόμενη ανοιχτή συγκέντρωση του Συνδέσμου Φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος «Η Αρέθουσα» θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής του Τ.Σ., που μας παραχώρησε ευγενικά το Δ. Συμβούλιο, την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009, και ώρα 11 π.μ. Ελπίζουμε όλα να πάνε κατ’ ευχήν και να παραστούμε μάρτυρες ευχάριστων εκπλήξεων.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

(https://arethusa.wordpress.com).

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: