ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Ελληνονορβηγικές Ανασκαφές. 2009. Επισκοπή.
June 22, 2009, 6:55 pm
Filed under: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνονορβηγικές ανασκαφές στην Τεγέα.

Grate Expectatios

——————————————-

            Ένα σοβαρό ερευνητικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών αλλά και υψηλών προσδοκιών ευρίσκεται σε εξέλιξη στην Τεγέα. Γίνεται με τη συνεργασία της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ και του Νορβηγικού Ινστιτούτου. Τόπος έρευνας για το φετινό καλοκαίρι είναι η αγορά της αρχαίας Τεγέας. Το σχήμα της είναι «εν πλινθίω», όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Δηλαδή έχει το σχήμα πλίνθου.

            Από το πρωί της Δευτέρας μια επταμελής ομάδα Νορβηγών φοιτητών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Knut Odegard και τη στήριξη της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ ( με υπεύθυνο της ανασκαφικής έρευνας την κ. Αννα Καραπαναγιώτου) βρίσκεται στον χώρο της Π. Επισκοπής. Στην έρευνα «συμμετέχει» και ο Δήμος Τεγέας με τη  φιλοξενία των φοιτητών.

            Στην αναγνωριστική επίσκεψη της Δευτέρας ο Καθηγητής  Knut Odegard μοίρασε και εξήγησε το μαγνητικό χάρτη της περιοχής και τα αποτελέσματα των μαγνητικών καταγραφών που έγιναν με τις έρευνες των ετών 2004-2006. Εκεί φαίνονται οι δρόμοι, αγάλματα ή βάσεις αγαλμάτων και ένα μακροσκελές κτήριο που το ταυτίζουν με στοά. Τα υποθετικά ευρήματα βρίσκονται 30 μέτρα δυτικά από τη Βασιλική του Θύρσου, ένα παλαιοχριστιανικό ναό της πρωτοβυζαντινής περιόδου γνωστό για τις περίφημες μωσαϊκές παραστάσεις που αναπαριστούν το χαμένο παράδεισο της ΕΔΕΜ.

            Η Αγορά της Αρχαίας Τεγέας έχει τις συμβολικές διαστάσεις ενός ορθογωνίου παραλληλογράμμου 100Χ300 μ. με κατεύθυνση ανατολή-δύση. Περίπου στον κεντρικό άξονα και δυτικά εντός της αγοράς βρίσκεται η Βασιλική του Θύρσου. Ο Ναός αποτελείται από την κεντρική τρίκλιτη βασιλική και το παρεκκλήσιο (προς Β.) της Αγίας Τριάδος. Λίγα μέτρα ανατολικά του ναού βρέθηκε από τους Γάλλους στα τέλη του 19ου αιώνα,  μια μεγάλη μαρμάρινη λεκάνη διαμέτρου τριών μέτρων και γύρω μωσαϊκά. Ο Ορλάνδος, που συνεχίζει την ανασκαφή μετά από μισό αιώνα δεν τα αναζήτησε. Μαγνητική καταγραφή ανατολικά του Θύρσου δεν έγινε. Τα ηλεκτροφόρα, σύρματα που είναι θαμμένα στο έδαφος «τύφλωσαν» το ραντάρ. Οπωσδήποτε η Εκκλησία του Θύρσου πρέπει να ήταν Επισκοπικός Ναός και να είχε πιθανόν κτίσματα και στον περιβάλλοντα χώρο.

            Με την έναρξη της έρευνας παρουσιάστηκε την Τετάρτη η «Πρώτη Μαρτυρία». Σε βάθος μόλις μισού μέτρου παρουσιάστηκε το πρώτο δείγμα κεραμικής. Ένα στρώμα από σπασμένα κεραμίδια που οι αρχαιολόγοι αποκαλούν «Στρώμα Καταστροφής». Ένα σπίτι της Μεσοβυζαντινής περιόδου κατέπεσε και φάνηκαν τα σπασμένα κεραμίδια της σκεπής.

            Η μαγνητική αποτύπωση δείχνει και ένα μεγάλο κτίριο στη δυτική  προέκταση του βορινού τοίχου της Οικοκυρικής Σχολής και σε μια απόσταση σχεδόν 100 μέτρων. Βρίσκεται στα νότια όρια του Αρχαιολογικού Πάρκου αλλά και στο διπλανό κτήμα. Ο Odegard το ταυτίζει με λουτρό.

            Η Τεγέα ζει την περίοδο των μεγάλων προσδοκιών. Που ευχόμαστε την πραγματοποίησή τους. Η Αννα και ο Knut οδηγούν την Τεγέα σε μια άλλη εποχή. Αλλά από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται και άλλοι Νορβηγοί. Με το καλό.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: