ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Μεγαλυνάριο Θύρσου του Οσιωτάτου.
June 29, 2009, 7:32 pm
Filed under: arethousa

Μεγαλυνάριο Θύρσου του Οσιωτάτου.

«Ο Θρίαμβος της Ορθοδοξίας»

______________________

 (ΠΡΟΤΑΣΗ: Να ψαλεί εν στάσει κατά την ώρα της Περιφοράς, όταν η κεφαλή της πομπής περνάει δίπλα από το Μνημείο του Θύρσου και των ετέρων 18 Επισκόπων. Με το τέλος του ψαλμού κάποιος παίρνει με ευλάβεια την εικόνα του Οσίου Θύρσου και ακολουθεί την πομπή ως Τρίτη εικόνα εν σειρά). Ήχος δ΄ (;). ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ(απαγγέλλει):Του σεπτού τεμένους της πίστεως, εν ιερεύσιν εννέα και δέκατος, ΧΟΡΟΣ: Του σεπτού τεμένους της πίστεως, εν ιερεύσιν εννέα και δέκατος, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Θύρσος ο οσιώτατος ηγησάμενος αμφοτέρων έκρυψεν προσηγορίας ένεκεν πάσιν εσθλοίς ΧΟΡΟΣ: Θύρσος ο οσιώτατος ηγησάμενος αμφοτέρων έκρυψεν προσηγορίας ένεκεν πάσιν εσθλοίς ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ :Και μαρτυρεί τα κτίσματα και λίθου λεπταλέης ευσύνθετος κόσμος. ΧΟΡΟΣ: Και μαρτυρεί τα κτίσματα και λίθου λεπταλέης ευσύνθετος κόσμος. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ:Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου ΧΟΡΟΣ: Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ:Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου,Αγιε! Ότι πάντα εν Σοφία Κυρίου εποίησας. ΧΟΡΟΣ: Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου ,Αγιε! Ότι πάντα εν Σοφία Κυρίου εποίησας. Ίνα κράζωμεν. Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου! Ότι πάντα εν Σοφία εποίησας. Αγιος Αγιος Αγιος Αγιος Κύριος ο Θεός! Συν Υιώ και Πνεύματι Αγίω. Αγιος Αγιος Αγιος Αγιος Κύριος ο Θεός! Συν Υιώ και Πνεύματι Αγίω. Αγιος Αγιος Αγιος Αγιος Κύριος ο Θεός! Συν Υιώ και Πνεύματι Αγίω.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ «ΑΦΑΝΩΝ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

 ——————

Το μνημείο τοποθετήθηκε στη Β. πλευρά της Εκκλησίας, ετεροβαρές στο Μνημείο των 19 Επισκόπων που βρίσκεται προς Ν., και προφανώς είναι μνημείο των «ΕΠΙΦΑΝΩΝ» Επισκόπων Τεγέας-Αρκαδίας. Το μνημείο (εννοείται των ΑΦΑΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ) που αρχίζει με Βυζαντινά γράμματα, γράφει: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Βυζαντινά γράμματα) ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ (ΑΣΠΙΔΑ) ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

 ΣΧΟΛΙΟ:

 Ο καθαγιασμός του μνημείου τελείωσε με το δοξαστικό ψαλμό: Ου στεφανίτην αγώνα αθλήσαντες, στεφάνω δικαιοσύνης και αρετής στεφανούνται (τρις).

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: