ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Η συμβολή της “ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ” στα τεγεατικά δρώμενα
November 1, 2009, 10:05 pm
Filed under: 1

Η  παρουσία της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» στα τεγεατικά δρώμενα.

————————————-

Ο  Σύνδεσμος Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος συνεργάστηκε με τις Εφορείες Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ιδιαίτερα το Νορβηγικό Ινστιτούτο που πραγματοποιεί αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Τεγέας και ιδιαίτερα στο Ναό της Αλέας Αθηνάς. Για την 20ετή αυτή έρευνα ετοιμάζεται ένα δίτομο έργο  που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο έτος. Ο Σύνδεσμος παρενέβη τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μαζί με τους Εφόρους Κλασικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων για τη στήριξη προτάσεως για έναρξη 5ετούς προγράμματος ελληνονορβηγικών ανασκαφών. Εκτός από την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου του Συνδέσμου κατατέθηκε και σχετικό γραπτό υπόμνημα.

           Το πρόγραμμα εγκρίθηκε. Πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές τριών εβδομάδων με δύο τομές 50 μ. ΒΔ της παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας του Θύρσου, στη δυτική πλευρά του Αρχαιολογικού Πάρκου Τεγέας. Η έρευνα έφτασε στο μεσοβυζαντινό επίπεδο με ανάλογα ευρήματα (αγγεία, νομίσματα ,οικία και εργαστήρι). Η παράλληλη  έρευνα με διεισδυτικό στο έδαφος ραντάρ έγινε στο Δ. Δ. της Επισκοπής όπου είχαμε επιφανειακές μαρτυρίες για ύπαρξη ναού. Δεν κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

       Επίσης ο Σύνδεσμος Περιβάλλοντος συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού που παρέλαβε το έργο στήριξης και αποκατάστασης του Βυζαντινού Ναού της Π. Επισκοπής. Οι εργασίες στο εσωτερικό του Ναού βρίσκονται στο στάδιο της στερέωσης των τοιχογραφιών, που αναμένεται να τελειώσει σε ένα μήνα. Θα ακολουθήσει ο καθαρισμός και αποκατάσταση των εικόνων. Το έργο αυτό γίνεται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και προγραμματίζεται να τελειώσει σε ένα χρόνο αν βέβαια εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση.

       Το Ιερό της Αλέας Αθηνάς άλλαξε μορφή με τη νέα περίφραξη και άλλες παρεμβάσεις. Ξεχωρίζουμε την κατασκευή του ωραίου στεγάστρου για τα σκόρπια μάρμαρα της Αλέας. Και σήμερα ο μέγιστος αριθμός τους βρίσκεται κάτω από την κεραμωτή στέγη του. Έχουν αποφασιστεί απαλλοτριώσεις τριών κτημάτων εντός και εκτός της περίφραξης, αλλά δεν έχουν διατεθεί οι ανάλογες πιστώσεις για την υλοποίησή τους. Η ανακαίνιση του Μουσείου ολοκληρώθηκε προ πολλού, αλλά καθυστερεί η έκθεση των μαρμάρων. Απαιτείται συντήρηση και επανέκθεση σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις. Το Μουσείο δε θα είναι απλώς χώρος φύλαξης των αρχαίων μνημείων, αλλά χώρος παιδείας και αισθητικής απόλαυσης για τους Τεγεάτες και τις χιλιάδες των άλλων επισκεπτών του.

        Η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» συνεόρτασε τη μνήμη Θύρσου και Αγίας Αννας κατά το «ΜΕΓΑΛΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ» που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Και εκείνοι που παρακολουθούσαν την περιφορά με αναμμένες λαμπάδες και σχημάτισαν ένα φωτεινό ποτάμι, αλλά και όσοι παρακολουθούσαν από τον περίβολο της Εκκλησίας συμμετείχαν το ίδιο στο μεγάλο γεγονός. Εντυπωσιακά ήταν το «Μεγαλυνάριο» στο μνημείο του Θύρσου και των άλλων πρωθιερέων, αλλά και ο μεγάλος παρακλητικός για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Τη συμμετοχή εξασφάλισε και η ασύρματη μεγαφωνική εγκατάσταση που παραχώρησε ο Τεγεατικός Σύνδεσμος (στις 24 Ιουλίου συμπίπτει και η επέτειος ίδρυσης του Τεγεατικού Συνδέσμου). Υπολογίζεται η επανάληψη των εκδηλώσεων με 500 παρόντες και μετέχοντες κατά τον επόμενο εσπερινό, το έτος 2010 .

       Η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» πρόβαλε με ομιλία του Προέδρου της τις αρχαιότητες της Τεγέας στην ημερίδα της 19ης Αυγούστου. Επίσης βοήθησε στην προβολή  και  βελτίωση της εμφάνισης του Αρχαιολογικού Πάρκου Τεγέας. Εντυπωσιακά ήταν τα φυσικά «περίπτερα» του «ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ», όπου προβάλλεται η ένωση των εννέα αγροτικών Δήμων  και ο σχηματισμός της πόλεως Τεγέας που δημιούργησε πολιτισμό και ιστορία  12 αιώνων. Ακόμα αναφέρουμε τη «Στοά Διονύσου», το «Μνημείο του Νόστου». Οι 12 λαμπάδες που ανάφτηκαν την παραμονή και  εορτή του Αγίου Θύρσου (16,17  Αυγούστου) προετοίμασαν το προγραμματιζόμενο για το έτος 2010 άνοιγμα του προσκυνήματος της Παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας του Θύρσου τον επόμενο 15Αύγουστο με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη.

       Ως αυτόνομη εκδήλωση «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και συμμετοχή  στις εορτές της Αλώσεως πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος εσπερινός των πολιορκητών στο λόφο του Αγίου Σώστη (με Ψάλτη και Αναγνώστη το Γραμματέα της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ» Ηλία Δρακόπουλο). Ακούστηκε η Ευχή και το Εξαποστειλάριο του Επισκόπου Έλους Ανθίμου που καταγόταν από το Στενό Τεγέας (Κορυθίου), ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρόεδρο Παναγ. Δαλαμάγκα και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των νεκρών του Αγίου Σώστη και της Μάρπησσας, ως αιωνίου συμβόλου του ηρωισμού και των θυσιών των γυναικών δια μέσου των αιώνων.

       Οι παραστατικοί χάρτες της πολιορκίας και των αγώνων γύρω από την Τριπολιτσά μεταφέρθηκαν από το Συμβούλιο στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας» της Σκοπής. Ο Σύνδεσμος εργάζεται για μια κοινή εκδήλωση «ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκοπής και τη στήριξη των εμπλεκόμενων με Αγιο Σώστη και Μάχη της Γράνας αρκαδικών Δήμων (Τεγέας, Τριπόλεως, Μαντινείας, Κορυθίου και Β. Κυνουρίας).

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: