ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ
January 22, 2010, 6:56 pm
Filed under: arethusa, Μνημεία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Τεγέα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ.

Ελληνονορβηγικές ανασκαφές.

——————————

           

 Ένα φιλόδοξο 5ετές ερευνητικό πρόγραμμα που άρχισε με περιπέτειες τον περασμένο Ιούνιο συνεχίζεται το 2010 με τους καλύτερους οιωνούς. Και αυτό τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης Νορβηγών και Ελλήνων αρχαιολόγων των εφορειών Κλασικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων Τριπόλεως και Κορίνθου. Η παρουσία και του Νορβηγού πρέσβη, που ήλθε ειδικά για αυτή τη συνάντηση από την Αθήνα, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον και τη βαρύτητα που δίνουν οι Νορβηγοί για την αρχαία Τεγέα.

            Η έρευνα θα αρχίσει στις 15 Ιουνίου, Συνδυάζεται και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των πανεπιστημίων της Νορβηγίας. Για το 2010 προγραμματίζεται η παρουσία και συμμετοχή 20μελούς αποστολής. Ελπίζουμε και σε μια ευρύτερη συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πέρσι ήρθε μόνο ο «Παναγιώτης». Δεν ξέρουμε ακόμα και τις δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού για αμοιβή εργατών.

            Οι δύο περσινές ερευνητικές τομές ΒΔ της Παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας του Θύρσου έφτασαν σε βάθος μεγαλύτερο του ενός μέτρου. Έδωσαν ευρήματα της μεσοβυζαντινής περιόδου της Τεγέας. Το βάθος του περίφημου μωσαϊκού δαπέδου του Θύρσου (εορτάζει στις 17 Αυγούστου) είναι 1.20 μ. Φιλοδοξία για φέτος είναι να φτάσει η έρευνα στο επίπεδο των κλασικών χρόνων της Τεγέας, ώστε να δούμε τη δυτική πλευρά της αρχαίας αγοράς και μαρτυρίες των δρόμων της αρχαίας πόλεως του 6ου αι. π.Χ.

            Τους φοιτητές φιλοξένησε πέρσι ο Δήμος Τεγέας σε Κερασίτσα και Ανω Δολιανά. Εφέτος ελπίζουμε και στη συνδρομή του Τεγεατικού Συνδέσμου. Αλλά και τα φρούτα που δε λείπανε από το τραπέζι των φιλοξενούμενων, αποδεικνύουν το ενδιαφέρον και την ευγενική προσφορά των κατοίκων της περιοχής.

            Ο Σύνδεσμος Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» θα είναι παρών και θα συμπαρασταθεί, όπως έκανε και για την έγκριση του προγράμματος από το ΚΑΣ. Φέτος τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ευελπιστούμε  προσδοκώντας τα καλύτερα για την Τεγέα, την Αρκαδία και τον τόπο μας αποτελέσματα του φιλόδοξου αυτού ερευνητικού προγράμματος. Στο οποίο τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ έδωσαν το δικό τους παρόν.

            Αλλά και το «ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ»  προσφέρθηκε για μια παρουσίαση του έργου της 39ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Νομό Αρκαδίας. Θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Τεγέας, στις 8 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 7 μ.μ. Πρόσκληση και πρόκληση για να δούμε το πολιτιστικό πρόσωπο μιας Τεγέας και μιας άλλης Αρκαδίας.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: