ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΜΙΡΙΟΥ
January 31, 2010, 10:19 pm
Filed under: Δεμήρι, Μνημεία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Τεγέα

ΠΩΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΟ.
Αγιος Γεώργιος Δεμιρίου
———————
Ο κεντρικός άξονας Ανατολής-Δύσης της Τεγέας σηματοδοτείται με τις εκκλησίες Αγίου Δημητρίου Σταδίου, Αγίου Νικολάου Αλέας και Αγίου Γεωργίου Δεμιρίου. Ιστορικό δημιούργημα του πόνου, της αγάπης και της ελπίδας των Τεγεατών, κατά την ιστορική πια δεκαετία του 1850. Οι τρεις εκκλησίες τελειώνουν σε μια διετία (1857-1858).
Τον επόμενο αιώνα ο πρωτοχορευτής (άνοιγε τα πανηγύρια της Τεγέας) Αγιος Γεώργιος έκανε τα θαύματά του. Απόχτησε και μαρμάρινες προσθήκες με ξεχωριστή παρουσία το μαρμάρινο καμπαναριό. Η μετακίνηση της δεξιάς ογκώδους μαρμάρινης παραστάδας της εξώθυρας έμεινε μνημειώδης, γιατί προηγήθηκε (1992) της μετακίνησης της στέγης του Ολυμπιακού Σταδίου. Η παραστάδα μετακινήθηκε πάνω σε μαρμάρινο οριζόντιο δάπεδο με την πίεση ενός υδραυλικού γρύλου.
Κατά τη δεκαετία του 2000 ο Ναός αποκαταστάθηκε ιστορικά και περιβαλλοντικά με την κεραμοσκεπή στέγη και την αφαίρεση όλων των κονιαμάτων των τοίχων. Έτσι φάνηκαν οι πέτρινες δημιουργίας με τη μορφή που είχαν πριν από 150 χρόνια.
Ένα μνημείο γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δεμίρι Τεγέας. «Θαύμα ιδέσθαι». Γιατί οι Δεμιριώτες πέταξαν τις αλουμινοκατασκευές του εξωνάρθηκα και χρησιμοποιώντας γνήσια παλαιά μάρμαρα δημιούργησαν ένα θαυμάσιο σύμπλεγμα εξωνάρθηκα και καμπαναριού. Όλα μαζί και με το φροντισμένο περίγυρα νεκροταφείο φέρνουν στο νου μας τον περίφημο στίχο του Τυρταίου, μου μαθαίναμε γυμνασιόπαιδες. «Τεθνάμεναι γαρ καλόν…». Είναι ωραίος ο θάνατος!
Αξίζει η oμορφιά της ζωής και του θανάτου. Όπως αξίζει και ένας περίπατος μέχρι το Δεμίρι Τεγέας. Καθώς αρμόζει και ο έπαινος στους ευγενείς αγωνιστές και εργάτες του έργου. Αποτέλεσμα πίστης, πόνου και μόχθου. Εύγε!
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
(https://arethusa.wordpress.com)

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

[…] post by arethusa var addthis_language = 'en'; Filed under 20828 ← ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΟΡΟ […]

Pingback by ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΜΙΡΙΟΥ | Γονείς σε Δράση
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: