ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΕΓΕΑΣ
January 31, 2010, 10:00 pm
Filed under: 1

Προοδεύει . . . επιστρέφοντας στο παρελθόν.
Επισκοπή Τεγέας
———————————————
Ο σταυροειδής πεντάτρουλος Βυζαντινός Ναός της Τεγέας είναι ένα μικρό δείγμα του μεγαλείου των Μακεδόνων Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Χτισμένος στη Μεσαρέα της Πελοποννήσου (Αρκαδία) από περιφερειακούς τεχνίτες διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του πλαστικότητα. Ήταν ένα λαμπρό στολίδι για τη μικρή (30 στρέμματα γης) καστροπολιτεία, το ΝΙΚΛΙ, στο οποίο αναβίωσε το 10ο αιώνα μ.Χ. η μεγάλη πόλη της Τεγέας που είχε περίμετρο τειχών 5.500 μ. Και μια πολύμορφη ζωή 11 αιώνων.
Η στερέωση και αποκατάστασή του απαίτησε δαπάνη 1.000.000 Ευρώ. Οι εσωτερικές τοιχογραφίες, έργο της δεκαετίας του 1930, έχουν πάθει μερική μέχρι σχεδόν καθολική καταστροφή. Η αποκατάστασή τους βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο, της στερέωσης. Θα ακολουθήσει το δεύτερο, καθαρισμός, ώσπου να φτάσουμε στο τρίτο και τελικό, την αποκατάσταση.
Ξέρουμε πως ένα μνημείο δεν μπορεί να γυρίσει στο 10ο αιώνα μ.Χ. Η στερέωση όμως ήταν απόλυτα επιτυχής και του εξασφαλίζει υπό ομαλάς συνθήκας προσδόκιμο βίο μιάς χιλιετηρίδος.
Τη δεκαετία του 1930 για να προστατέψουν το μνημείο από την υγρασία το «έντυσαν» με τσιμεντοκονίαμα ώστε να το ετοιμάσουν για αγιογράφηση. Τελικά το τσιμέντο στην εξωτερική επιφάνεια και τους αρμούς ήταν ατυχές, γιατί λειτούργησε σαν σφουγγάρι. Αντί να απομακρύνει την υγρασία, τη συγκρατούσε.
Με τη νέα αναστήλωση-αποκατάσταση φάνηκαν τα μάρμαρα, οι πέτρες και τα βυζαντινά τούβλα, όπως τα άγγιξαν τα χέρια των βυζαντινών μαστόρων. Οι αρμοί ενισχύθηκαν με ισχυρό αδιάβροχο κονίαμα που συμβιβάζεται με τα δομικά υλικά του Ναού και οι «ενέσεις» στο εσωτερικό των τοίχων μετέτρεψαν το αμμοποιημένο εσωτερικό συνδετικό υλικό σε συμπαγές.
Στην πρώτη μεγάλη αναστήλωση του 1888 τοποθετήθηκαν έξι ξύλινες πόρτες..Ήταν από ξύλο καρυδιάς και κράτησαν 50 χρόνια. Στο τέλος της δεκαετίας του 1930 αντικαταστάθηκαν με σιδεροτζαμόπορτες. Με γνωμοδότηση του ΚΑΣ βγήκαν οι σιδερόπορτες. Στις ανακαινίσεις ναών του ΥΠΠΟ τοποθετούνται σιδερόπορτες μόνο σε απομακρυσμένες εκκλησίες για λόγους ασφαλείας και εύκολης συντήρησης.
Για την Επισκοπή κατασκευάστηκαν από ξύλο καστανιάς και τοποθετήθηκαν οι νέες ξύλινες πόρτες. Και το μνημείο αρχίζει να παίρνει έντονα βυζαντινά χαρακτηριστικά. Που σηματοδοτεί αληθή πρόοδο με κγνωρίσματα παρελθόντος.
Τελικά στην Επισκοπή έγινε ένα καλό νοικοκύρεμα της περιουσίας ου Υπουργείου Πολιτισμού. Με τη φροντίδα και δαπάνες του υλοποιήθηκε και οδεύει προς ολοκλήρωση ένα έργο που τιμά την Τεγέα, την Αρκαδία και τον Ελληνικό πολιτισμό.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
(https://arethusa.wordpress.com)

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: