ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΤΕΓΕΑ 2010. Έτος Περιβάλλοντος.
February 2, 2010, 8:16 pm
Filed under: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Τεγέα

ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: ΤΕΓΕΑ 2010
Έτος Περιβάλλοντος..
———————————
Ήταν ημέρα Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος για το Γηραιότερο Σωματείο της Αρκαδίας η τελευταία Κυριακή του Γενάρη. Κόπηκε η πίτα σε 235 κομμάτια (τόσοι ήσαν οι παρόντες) και τυχερός με 235 ψήφους ήταν ο Καινούργιος Χρόνος αφιερωμένος στο Περιβάλλον. Με σημαδεμένα χαρτιά ήταν άπαιχτος ο Σύλλογος. Τριαντατρία (33) νέα δένδρα είχαν ήδη φυτευτεί στον περίβολο της Μεγάλης Ανασκαφής από την πρώτη μέρα του Νέου Έτους.
Αλλά και το θέμα της ημέρας ήταν επιλεγμένο με προσοχή και τόνιζε το νόημα της εκδήλωσης. Το παρουσίασε με ταλέντο επιστήμονα και δασκάλου ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Ιωάννης Παραβάντης. «Παγκόσμια Περιβαλλοντική Πολιτική», που περιέκλειε όμως και το μικρόκοσμο του Τεγεατικού και της Τεγέας.
Η εποχή μας έχει ανάγκη από μια «Επανάσταση Συνειδήσεων». Και ιδιαίτερα στην Πολιτική και το Περιβάλλον. Μια περιβαλλοντική πολιτική που είναι χρέος του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό η Παιδεία, η παιδεία της κάθε βαθμίδας, έχει χρέος να δημιουργεί «Συνειδητούς Πολίτες». Με συμμετοχική κριτική ενεργητικότητα και παρουσία.
Η εκδήλωση, τιμητική για τα Τεγεατόπαιδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απέβλεπε και στη δημιουργία «Συνειδητών Μελών» του Τεγεατικού Συνδέσμου. Με διπλό, αλλά και τριπλό στόχο, καθώς την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη ο Τεγεατικός θα έχει καινούργια διοίκηση με παλιά και νέα μέλη.
Μαζί με την πίτα και τα παρεπόμενα, τιμήθηκαν 30 νεοεισαχθέντες με καλαίσθητο τιμητικό αναμνηστικό δίπλωμα και τη χρηματική αμοιβή των 100 Ευρώ. Στους 32 πτυχιούχους δόθηκαν 150 Ευρώ, ενώ το δώρο των 7 μεταπτυχιακών φοιτητών ήταν 200 ευρώ. Κάποιοι από αυτούς θα είναι το νέο φυτώριο του Τεγεατικού που πρέπει να βρει τρόπο, ώστε οι νέοι να έχουν ευκαιρία έκφρασης στους χώρους και τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Η ατμόσφαιρα ευχάριστη, φιλική και πολιτισμένη. Η φροντίδα του Ξενοδοχείου που φιλοξένησε την εκδήλωση, υποδειγματική. Αλλά οι κινήσεις του Τεγεατικού είναι δυστυχώς υποχρεωτικά δαπανηρές. Μόνο τα ταχυδρομικά των προσκλήσεων φτάνουν τα 500 ευρώ, λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών, Και οι συνολικές δαπάνες για τη συγκεκριμένη εκδήλωση πέρασαν τις 13 χιλιάδες Ευρώ.
Αλλά άξιζε τον κόπο γιατί, μετά από πολύ καιρό, φάνηκε καθαρά να κοινωνικοποιούνται αποτελεσματικά τα μέλη του Τεγεατικού. Και μέσα από αυτή την κοινωνικοποίηση θα προέλθει η αγάπη και η συνεργασία για το ατομικό και κοινωνικό καλό. Ο Τεγεατικός έχει ανάγκη από ανθρώπους και την προαγωγή της συνεργασίας. Γι’ αυτό πρέπει να μεθοδευτεί η συστηματική καλλιέργεια του εθελοντισμού, ώστε να μεγαλώσει η προσφορά του με μικρότερες δαπάνες και συγχρόνως να καταστεί «φυτώριο εταίρων», φίλων.
Η σύνταξη απολογισμού, ισολογισμού, προϋπολογισμού, προτάσεων κ.λ.π. είναι θέμα συζήτησης στο συμβούλιο αυτής της εβδομάδας. Αλλά και για μας οι προγραμματισμένες και προγραμματιζόμενες καινοτόμες παρεμβάσεις θα είναι το θέμα ενός μελλοντικού μας σημειώματος. Σήμερα όμως μαζί με τις ευχές μας, θα πρέπει να ομολογήσουμε την πρόθυμη και αποτελεσματική συνεργασία του Συνδέσμου Περιβάλλοντος. Για να μην αισθάνονται μόνοι.
Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας
(https://arethusa.wordpress.com)

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

[…] post by arethusa var addthis_language = 'en'; Filed under 20820 ← Αν μου επιτρέπετε, […]

Pingback by ΤΕΓΕΑ 2010. Έτος Περιβάλλοντος. | Γονείς σε Δράση
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: