ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Η βαρύτερη ψήφος της ιστορίας!
March 8, 2010, 9:03 pm
Filed under: 1

                                                           Οι «αναλφάβητοι» της Βουλής των Ελλήνων.

                                                                    Η βαρύτερη ψήφος της ιστορίας!

                                                                                  ————————————–

            Συνήθως μιλάμε για βαρύνουσα γνώμη ή και για ψήφο που βαραίνει. Ή για  αποφασιστική, για κρίσιμη ψήφο. Μα  όλα αυτά είναι δογματικοί παπαγαλισμοί των πολιτικών. ή της πολιτικής. Γιατί κανένας τους δε γνωρίζει πως η τύχη της ελευθερίας της Ελλάδας κρίθηκε στη μάχη των Πλαταιών από τη στάση ενός λοχαγού.

            Γιατί, αν τα ξέρανε αυτά θα υπήρχε δίπλα στο «κουδούνι» του Προέδρου της Βουλής μια μεγάλη ή μικρή πέτρα, η Πέτρα του Αμορφάρετου. Σε φυσική κατάσταση φερμένη από το πεδίο της μάχης των Πλαταιών. Για να θυμίζει στους λοχαγούς των κομμάτων πως άλλο πράγμα είναι η πολιτική πράξη και άλλο το πολιτικό δόγμα.

            Μέσα από την πολιτική ζωή της Αθήνας βγαίνει η ιδέα της χώρας «προσωποποιημένη» με την εικόνα ενός καραβιού. Και αυτός που το κυβερνάει είναι ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, σαν τον σημερινό και οποιοδήποτε πρωθυπουργό. Που είναι «πρωτοϋπηρέτης» της Χώρας, Γιατί υπουργός (δηλ. υπο-εργός) σημαίνει υπηρέτης. Και υπηρέτης (υπό+ερέτης) σημαίνει αυτόν που υπηρετεί και τους ερέτες, τους κωπηλάτες του πολεμικού πλοίου (τριήρους).

            Το στρατόπεδο των Ελλήνων είχε πολλές δυσκολίες. Τα τρόφιμα είχαν τελειώσει, η προμήθεια του νερού δύσκολη, η Γαργαφία Πηγή δυσπρόσιτη και οι υπηρέτες που μετέφεραν τα εφόδια είχαν αποκλειστεί στον Κιθαιρώνα. από τη δράση του ιππικού των Περσών, ενισχυμένου και από τους μηδίσαντες Θηβαίους.

            Η κρίσιμη κατάσταση εκτιμάται από τον εξαίρετο Σπαρτιάτη στρατηγό Παυσανία. Έπρεπε να μετακινηθεί το στρατόπεδο των Ελλήνων σε ασφαλέστερο (υψηλότερο) μέρος, ώστε και εφόδια να έχει και η αποφασιστική στιγμή της μάχης να γίνει σε συνθήκες χώρου και χρόνου, που θα ευνοούσαν τους Έλληνες.

            Η υποχώρηση του στρατοπέδου (μεταστρατοπέδευση)  αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη των αρχηγών να γίνει τη νύχτα, μετά τη δεύτερη αλλαγή φρουράς, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από τους Πέρσες. Μετά την απόφαση αυτή οι Έλληνες υπέφεραν όλη την ημέρα από τις αδιάκοπες επιθέσεις των Περσών, που σταμάτησαν μόνο κατά το τέλος της ημέρας..

            Οι Αθηναίοι έμεναν στις θέσεις τους περιμένοντας τη νύχτα την πρώτη κίνηση των Λακεδαιμονίων και ενώ ο Παυσανίας (που ακολουθείτο και από τους Τεγεάτες) έδωσε διαταγή στους 50.000 Σπαρτιάτες να πάρουν τα όπλα και να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο μέρος (.Εδώ δίνουμε το λόγο στον Ηρόδοτο, Θ΄53): «Αμέσως οι άλλοι ταξίαρχοι ετοιμάστηκαν να υπακούσουν στον Παυσανία. Ο Αμορφάρετος του Πολιάδου όμως που διοικούσε το λόχο των Πιτανατών είπε ότι ποτέ δε θα αποφύγει να συγκρουστεί με τους βαρβάρους και δεν θα ντροπιάσει θεληματικά τη Σπάρτη..». Ο Παυσανίας μαζί με το συστράτηγο Ευρυάνακτα έκριναν άτοπη την απείθειά του, αλλά θεώρησαν πιο άτοπο να τον αφήσουν εκεί και να χαθεί μαζί με τους άνδρες του. Ο Αμορφάρετος αμετάπειστος, η φιλονικία εξακολουθούσε,το στρατόπεδο βρισκόταν σε αμηχανία και οι Αθηναίοι στέλνουν έφιππο κήρυκα για να μάθουν τι συμβαίνει.

Τότε ο Αμορφάρετος κάνει αυτό (που πρέπει να καταγραφεί στα Πρακτικά της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, για τους λοχαγούς του ΠΑΣΟΚ). «Έπιασε μια μεγάλη πέτρα με τα δυο του χέρια και ρίχνοντάς την μπροστά στα πόδια του Παυσανία είπε: «Με αυτή την ψήφο ψηφίζω να μην αποφύγουμε τους ξένους». Ξένους εννοούσε τους βαρβάρους.

Αυτή είναι η βαρύτερη ψήφος της ιστορίας. Γιατί ψήφος σημαίνει πέτρα, λιθάρι και το υποκοριστικό της (ψηφίς) λιθαράκι. Που το γνωρίζουν και όλοι οι αναλφάβητοι από τα ψηφιδωτά, μωσαϊκά των Ελληνιστικών χρόνων και του Βυζαντίου. Εκτός από τους «λοχαγούς» του ΠΑΣΟΚ (που επιδίδονται από άγνοια σε άσκοπους, αλλά επικίνδυνους λιθοβολισμούς).Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο Πρόεδρος της Βουλής (Φίλιππος ο «Έσχατος») θα σήκωνε μια πέτρα για να αναγγείλει την έναρξη κάθε ψηφοφορίας (μη λεκτική επικοινωνία). Αν όχι την «Πέτρα του Αμορφάρετου», τουλάχιστον ομοίωμά της, από τις εκατοντάδες που βρίσκονται στο πεδίο της Μάχης των Πλαταιών.

Ας αφήσουμε όμως τη Βουλή των Ελλήνων με τις «χειροβομβίδες κρότου-λάμψης», και ας δούμε το δράμα που συνεχίζει να παίζεται στην πεδιάδα των Πλαταιών. Ο Αθηναίος ιππέας φεύγει παίρνοντας μαζί την εικόνα των φιλονικούντων Σπαρτιατών και  τις οδηγίες του Παυσανία να πλησιάσουν οι Αθηναίοι προς το στρατόπεδο των Σπαρτιατών.

            Ξημέρωσε πια. Ο λοχαγός από την Πιτάνη της Σπάρτης μένει αμετάπειστος νομίζοντας ότι θα περάσει το δικό του. Ο Παυσανίας δίνει το σήμα της αποχωρήσεως  προς τις υπώρειες των λόφων, για ασφάλεια από το ιππικό των Περσών. Υπολόγισε πως τελικά ο Αμορφάρετος θα ακολουθούσε,  όπως και έγινε. Αλλά μόλις έφτασε ο Αμορφάρετος και ο λόχος του στις θέσεις των Σπαρτιατών,  εμφανίζεται και ολόκληρο το περσικό  ιππικό. Οι Αθηναίοι προχωρώντας με τάξη είχαν πάρει  αντίθετη κατεύθυνση προς την πεδιάδα.

Εδώ οι Σπαρτιάτες μαζί με τους Τεγεάτες δέχονται την επίθεση του ιππικού των Περσών. Και όταν στο ίδιο σημείο καταφθάνει και η πεζή στρατιά του Μαρδόνιου, η πίεση γίνεται αφόρητη. Οι Αθηναίοι παρέμεναν αμέτοχοι, γιατί  λόγω των λόφων που τους χώριζαν δεν έγιναν αντιληπτοί ούτε από το στράτευμα του Μαρδονίου. Και έφτασαν αργότερα αφού ειδοποιήθηκαν από ιππείς αγγελιοφόρους του Παυσανία.

Έτσι, η μάχη των Πλαταιών, που έκρινε οριστικά την ελευθερία της Ελλάδας και το δυτικό πολιτισμό, διεξήχθη χωρίς να υπάρχει σαφές σχέδιο εμπλοκής, εξαιτίας του Αμορφάρετου. Κρίθηκε από την εξαιρετική ιδιοφυία του Παυσανία και τον ηρωισμό των Ελλήνων, με εξέχοντα τον ηρωισμό των Τεγεατών. Οι Σπαρτιάτες  βέβαια χτυπήθηκαν με το εκλεκτότερο τμήμα του περσικού στρατού και το νίκησαν.

Στη μάχη σκοτώθηκαν, κατά τον Ηρόδοτο, 52 Αθηναίοι, 16 Τεγεάτες και 91 Λακεδαιμόνιοι. Από τους Σπαρτιάτες τιμήθηκαν ως νεκροί ήρωες για τον ηρωισμό τους τρεις. Ο τρίτος ήταν ο λοχαγός Αμορφάρετος, που εξαιτίας του κινδύνευσε η έκβαση όλης της μάχης. Υπήρχε και τέταρτος και πρώτος, ο Αριστόδημος, που ένιωθε τη ντροπή ως μοναδικός επιζήσας των  300 των Θερμοπυλών. Θεωρήθηκε όμως ότι αγωνίστηκε όχι τόσο από γενναιότητα, αλλά από σκοπιμότητα, επειδή ήθελε να σκοτωθεί και να ξεπλύνει τη ντροπή που τον βάραινε τόσο πολύ.  

Ξέρουμε την περίφημη τακτική υποχώρησης στο πεδίο της μάχης που χρησιμοποίησε ο πρόγονος του Παυσανία Λεωνίδας. Γνωστή τακτική των έμπειρων στα πολεμικά Σπαρτιατών. Αλλά το πείσμα του Λοχαγού Αμορφάρετου έμεινε παροιμιώδες. Αλλά άλλο ηρωισμός και άλλο στρατηγική πολέμου, σαν αυτόν που διεξάγει σήμερα ο στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου με τους επιτελείς του και τους συμμάχους που προσπαθεί να συνεταιριστεί.

Είναι πόλεμος πολιτικός. Και πολιτική σημαίνει παρέμβαση για μεταβολή «επ’ αγαθώ», για το καλύτερο. Και ακόμα πολιτική είναι «αγώνας ισορροπιών», ανάμεσα στη διαλεκτική των κοινωνικών, εθνικών και πολιτικών αντιθέσεων. Γι’ αυτό δεν πειράζει να τοποθετηθεί δίπλα στο Προεδρείο της Βουλής η «Ψήφος του Αμορφάρετου», για συνετισμό των «ηρωικών λοχαγών της πολιτικής». Γιατί δεν ξέρουμε τον πόλεμο και το πεδίο μάχης όπου θα δώσουμε την καινούργια «Μάχη των Πλαταιών». Και γιατί πρέπει να γιορτάσουμε και εμείς τα «Ελευθέρια», όπως τα γιόρταζαν και οι Πλαταιείς κάθε πέντε χρόνια προς τιμήν του «Ελευθερίου Διός».

                                                                                                                  Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

                                                                                                            (https://arethusa.wordpress.com)

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

[…] post by arethusa var addthis_language = 'en'; Filed under 31919 ← Βρέθηκε σε ενα […]

Pingback by Η βαρύτερη ψήφος της ιστορίας! | Γονείς σε Δράση
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: