ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
April 15, 2010, 8:04 pm
Filed under: Arcadia

Η Οκτωβριανή Επανάσταση του ΠΑΣΟΚ

«Ελευθέρια 2009».

—————————-

            Για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης πήρε την ιστορική απόφαση να δει και να προβάλει πολιτικά την πολιτική διάσταση που έχουν ή πρέπει να έχουν οι εορτές της Αλώσεως της Τριπολιτσάς. Και σ’ αυτό συμφώνησε και το θωρηκτό της (Νέας) δημοκρατίας Δημοσθένης. (Δήμος+σθένος). Και αυτό οφείλεται στην πρωτοβουλία ενός «δαιμόνιου» αντιδημάρχου. Που πέρασε ανώδυνα το πανηγυρικό σύνθημα όχι απλά «Ελευθέρια», αλλά «Ελευθέρια 2009».

            Το «Δημοτικό Συμβούλιο» έπαιξε πειστικά το ρόλο του «Θωρηκτού Ποτέμκιν» ( Λαός της 4ης Οκτωβρίου) που έστρεψε τα κανόνια του στα «Χειμάζοντα» ή Χειμαζόμενα» Ανάκτορα του «Τσάρου» (Μονάρχη) της Νέας Δημοκρατίας και αποδεκάτισε (10%) τη φρουρά του. Και ο αγωνιστής χειμαζόμενος λαός πανηγύρισε τα «Ελευθέρια» με περίσσευμα χαράς και ευγνωμοσύνης. Αλλά και λατρείας. Είδαν τον Γεώργιο Παπανδρέου ως «Ελευθερωτή».Όπως λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες τον Ελευθέριο Δία στις εορτές «Ελευθέρια» που γίνονταν στις Πλαταιές σε ανάμνηση της απαλλαγής της Ελλάδος από τους βάρβαρους επιδρομείς.

            Τους νεκρούς ήρωες της μάχης των Πλαταιών τιμούσαν οι Πλαταιείς με ετήσιους εναγισμούς. Θυσίες οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν μόνο στους θεούς. Αλλά οι Πλαταιείς δε απέφυγαν τη μοίρα των αδυνάτων, γιατί μετά από πενήντα χρόνια οι Σπαρτιάτες καταδίκασαν σε θάνατο τους Πλαταιείς. Και τους εκτέλεσαν (όσους έπιασαν), επειδή, στο λεγόμενο Πελοποννησιακό Πόλεμο, «ψήφισαν» τους δημοκρατικούς Αθηναίους.

            Βλέπουμε λοιπόν πως το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2009» ταιριάζει απόλυτα με τη λευτεριά της Ελλάδας, παρά με την άλωση- απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Εάν πράγματι ήθελε να εισαγάγει την έννοια της ελευθερίας, θα έπρεπε να βάλει ο Αντιδήμαρχος στο πρόγραμμα πρώτα «188η  ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ» και υπότιτλο «ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ». Πάντως όμως έκανε μια καλή αρχή και είναι άξιος επαίνων.

            Οι εορτές της αλώσεως έχουν το γνωστό παραδομένο αρκαδικό όνομα «ΑΛΩΤΙΑ», που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει απλά, και σύμφωνα με τους κανόνες οικονομίας της γλώσσας, τις εορτές της αλώσεως της Τριπολιτσάς. Έτσι δε θα χρειαζόταν το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που μαζί με το 2009 πήρε αυτόματα πολιτική διάσταση. Δεν πειράζει: Τέλος καλό, όλα καλά!

            Πώς όμως μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς την «Οκτωβριανή Επανάσταση του ΠΑΣΟΚ»; Με δυο λέξεις: Επανάσταση Συνειδήσεων! Προς πάσαν κατεύθυνσιν. Για να μην καταντήσει και πάλι «μία από τα ίδια».

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: