ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΚΛΙΜΑΚΑ ΘΥΡΣΟΥ
May 17, 2010, 6:46 am
Filed under: Uncategorized

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ»

ΠΡΟΣ: 25η ΕΒΑ

ΑΡΧ. ΚΟΡΙΝΘΟ Τ.Κ.20007

ΠΡΟΣ: Τον κ. Αθανασούλη Δημήτριο, Έφορο Αρχαιοτήτων

                                                                        Και υπόψη: κ. Σιδηρόπουλου,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Βασίλειο Ψυχογυιό, Πρόεδρο Τεγεατικού Συνδέσμου, Αριστοτέλους 89, ΑΘΗΝΑ.

ΘΕΜΑ: Διαμόρφωση εισόδου Βασιλικής Θύρσου Τεγέας.

            Σας στέλνω αντίγραφο σχεδιάσματος του μηχανικού του Τεγεατικού Συνδέσμου κ. Γ. Δημόπουλου, που αφορά τη διαμόρφωση εισόδου στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Θύρσου και το οποίο συνέταξε κατόπιν συνεννοήσεως και με τον μηχανικό πρόεδρο του Τεγεατικού Συνδέσμου κ. Β. Ψυχογυιό.

            Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, εκτός των γενικών διαφερόντων του, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στοΜνημείο της Βασιλικής του Θύρσου, επειδή καταστατικά ο Σύνδεσμος τελεί υπό την προστασία του Αγίου Θύρσου των Αρκάδων, ο οποίος εορτάζει στις 17 Αυγούστου.

Φέτος στις 16 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση στη ΝΑ πλευρά της Βασιλικής και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Εκθέσεως Γεωργικών μηχανημάτων του Τ.Σ.. Η εκδήλωση, θρησκευτικού περιεχομένου, είναι και επετειακή καθώς συμπίπτει με τα 1400 χρόνια (+/- 5) από την καταστροφή με φωτιά της Επισκοπικής Βασιλικής της Τεγέας.

 Ζητάμε και τη δική σας συναίνεση και συμπαράσταση. Η εκδήλωση παίρνει μια ιδιαίτερη διάσταση καθώς έμμεσα τονίζεται η ιερότητα των αρχαιολογικών χώρων, και η σημασία της δυτικής πλευράς της αγοράς της αρχαίας Τεγέας.

Όπως τονίστηκε και στις ανταλλαγές απόψεων μαζί σας, επιβάλλεται η κατασκευή δύο κλιμάκων  κατά το συνημμένο σχεδιάγραμμα, καθόδου δυτικά και ανόδου ανατολικά. Στο δεξιό των κατερχομένων και των ανερχομένων θα υπάρχει κουπαστή, για να στηρίζονται κατά την κάθοδο και άνοδο τους.

Οι κλίμακες θα κατασκευαστούν με πέτρες που υπάρχουν εκεί, σύμφωνα με τα μέτρα που αναγράφονται στο σχεδιάγραμμα και κατά το πλάτος του τσιμεντένιου διαδρόμου (1.20 μ.) όπου το έδαφος είναι απαλλαγμένο από αρχαιότητες.

Τα περίπτερα που βρίσκονται Ανατολικά του Θύρσου προορίζονται για τη στέγαση-φύλαξη των νεοκλασικών αρχαιοτήτων του Τ.Σ. ( 4 κιονόκρανα και 4 κίονες). Είναι φυλαγμένα από την παλιά Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων. Θα αφαιρεθούν οι λαμαρίνες ώστε να είναι πανταχόθεν ελεύθερα οπτικά, αλλά περιφραγμένα για λόγους ασφαλείας. Επομένως μπορούν να στεγάσουν και τα μάρμαρα που φυλάσσονται μέσα και γύρω από το Θύρσο.

Οι δαπάνες δε θα επιβαρύνουν την υπηρεσία σας. Χρειαζόμαστε όμως την έγκριση ή συναίνεσή σας.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας, Πρόεδρος.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: