ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
May 31, 2010, 8:33 pm
Filed under: Uncategorized

ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ  ΣΤΟ «ΜΑΝΘΟΥΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ».

Καμάρι Τεγέας.

—————————

            Μια πρόσκληση που κρατάει 365 μέρες είναι «διαρκές κάλεσμα».

Και κάτι παραπάνω, γιατί γίνεται από την παράξενη συντροφιά των πεύκων που παρατάσσονται, τιμητική φρουρά, στο δέκατο χιλιόμετρο της οδού ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ-ΣΠΑΡΤΗΣ. Πίσω και γύρω τους ο Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Καμαρίου Τεγέας, που μας περιμένει την Κυριακή το βράδυ, 23 Μαΐου, σωτηρίου έτους 2010. Στο οποίο προσδοκούμε μια άλλη σωτηρία και μια άλλη ανάσταση.

            Δεν είναι μόνο μια δοξολογία για το θρίαμβο της ορθοδοξίας, την αποκάλυψη και καθιέρωση της Τριαδικής Θεότητας, αλλά και ένας ύμνος για το μεγαλείο της Δημιουργίας. «Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε..», που πηγάζει  από το νόημα της επιγραφής στον παλαιοχριστιανικό Ναό του Θύρσου Επισκοπής Τεγέας: «ΤΟΥ ΣΕΠΤΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ…». Αψευδής μάρτυς, βόρεια του Θύρσου, το παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος που επιγραμματικά αποπνέει αυτόν τον ύμνο γραμμένο «λίθοις λεπταλέοις» (με λεπτοκαμωμένες χρωματιστές ψηφίδες),στο δάπεδο του Ναού: «ΑΓΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΣΥΝ ΥΙΩ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΑΓΙΩ». .

            Ο Εσπερινός της Κυριακής είναι και «Εσπερινός του Έρωτα», όχι επειδή ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης, αλλά και γιατί μέχρις εκεί έφταναν τα νερά του ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ, όταν πλημμύριζε και χυνόταν  τελικά ορμητικά στο Αδριατικό Πέλαγος,  για να συναντήσει στις σικελικές ακτές την αγαπημένη του νύφη ΑΡΕΘΟΥΣΑ. Μα και τα πεύκα του δρόμου και του περιβόλου είναι, σύμφωνα με την πίστη των Αρκάδων, το σύμβολο του «πόνου του έρωτα», καθώς φύτρωσαν από το αίμα της αγαπημένης νύφης του Πάνα πίτυος (πεύκης).

            Στην Τεγέα ο Πάνας δεν κλαίει πια την αγαπημένη νύφη του με τον λυπητερό ήχο του αυλού του που  ακούγεται μέσα από το θρόισμα των πεύκων.  Στήνει μαζί με τους Καμαριώτες και τους Τεγεάτες το μεγάλο γλέντι στο διπλανό χωριό. Θρίαμβος της Ορθοδοξίας και της Ζωής. Της ζωής που συνεχίζεται χιλιάδες χρόνια με το ίδιο χρώμα και την ίδια πνοή.  

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Νίκο, σε σένα και τους συνδαιτυμόνες σου.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και από το Δ.Σ. της ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ.

Και για την αντιγραφή

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: