ΑΡΕΘΟΥΣΑ


TEGEA. The Green Temple.
June 15, 2010, 9:49 am
Filed under: Uncategorized

ΑΡΕΘΟΥΣΑ: Ο Πράσινος Ναός

«The Green Temple».

——————————-

            Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «Η Αρέθουσα» παρουσιάζει σήμερα τον «Πράσινο Ναό» του,  συμβολή στην Παιδεία  και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο «Πράσινος Ναός» είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

            Η σημερινή παρουσίαση δε σημαίνει πως ο Ναός ήταν κρυφός και απόρρητος. Δίπλα σε έναν περιφερειακό δρόμο, ανάμεσα στις κοινότητες ΤΖΙΒΑ-ΔΕΜΙΡΙ, προσελκύει χιλιάδες βλέμματα όσων διέρχονται με οποιοδήποτε μέσο δίπλα στη συμβολή των παραπόταμων του Αρκαδικού Αλφειού (της Πηγής της Αύγης του Ναού της Αλέας και του Παλλαντίου). Το οικόπεδο του Ναού οριοθετείται από το ρεύμα δυο παραπόταμων του Αρκαδικού Αλφειού. Ο πρώτος που ξεκινάει από το αρχαίο Παλλάντιο συναντά το δεύτερο που πηγάζει από την Ιερή Πηγή της Αύγης (περίβολος ναού Αλέας Αθηνάς) αποτελεί ένα είδος ομφάλιου λώρου που τον συνδέει με το σκοπαδικό ναό της Τεγέας.

            Τα σημερινά ερείπια του σκοπαδικού ναού ανήκουν σε δωρικό ναό του 4ου αι. π.Χ. που χτίστηκε μετά το 350 π.Χ. Ο Παυσανίας τον θεωρούσε ότι ξεχώριζε από τους πελοποννησιακούς ναούς για το μέγεθος και την κατασκευή του. Το ύψος του έφτανε με τη σκεπή τα 13 μ., όσο ήταν περίπου και το ύψος του μεγαλειώδους αναλήμματος του αρχαίου θεάτρου της Τεγέας.

            Εντυπωσιακές είναι οι γλυπτές μαρμάρινες συνθέσεις σκοπαδικής τεχνοτροπίας των δύο αετωμάτων, ιδιαίτερα του ανατολικού που απεικονίζει το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου με ξεχωριστή τη μορφή της ηρωίδας Αταλάντης που τόξευσε τον κάπρο. Αλλά το τραγικό πρόσωπο της σύνθεσης είναι ο τραυματισμένος Αγκαίος, γιος του Λυκούργου και πατέρας του οικιστή της Πάφου Αγαπήνορα, που λυγίζει υποβασταζόμενος από τον αρκαδικό ήρωα Έχεμο. Ο ναός που στα παλαιοχριστιανικά χρόνια στέγασε μια τρίκλιτη βασιλική συντηρήθηκε πρόσφατα και προβάλλει το μεγαλείο των διάσπαρτων ερειπίων του. Το ακριβές ύψος των κιόνων του πτερού είναι 9,474 μ. Ο σηκός περιβαλλόταν με δωρικό πτερό 6Χ14 κιόνων. Οι διατάσεις του στυλοβάτη 47,55Χ19,19 μ.

            Στον «Πράσινο Ναό» διατηρούνται οι είσοδοι (ανατολική και βόρεια), τα μέρη του ναού (πρόδομος, σηκός, οπισθόδομος), οι 40 κίονες και τονίζονται ιδιαίτερα οι τρεις βαθμίδες του στυλοβάτη. Το ύψος φτάνει σχεδόν τα 7 μέτρα. Στην είσοδο κατευθυνόμαστε από τη μεγάλη γέφυρα που βρίσκεται πάνω στον παραπόταμο του Αρκαδικού Αλφειού. Προγραμματίζονται για φέτος τα εγκαίνια του μνημείου.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: