ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΩΝ
October 7, 2010, 7:13 pm
Filed under: Uncategorized

ΟΧΙ στην 8όροφη Πολυκατοικία της Τρίπολης.

«ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΩΝ».

—————————–

            Κάπως αργά αντιληφθήκανε  στο Υπουργείο Εσωτερικών πόσο πεζή και ανεπιτυχής ήταν η αντίληψη πως οι «Καποδιστριακοί Δήμοι» αντιμετωπίζονταν με τη νοοτροπία και το μέτρο της πολυκατοικίας. Η συνένωση δηλαδή αυτόνομων κατοικιών και ο μετασχηματισμός τους σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο τόπος και όχι οι άνθρωποι.

Μιλάγαμε για «Τοπικό Διαμέρισμα Τρίπολης». Εξαφανίζοντας την κοινότητα που είναι ένωση προσώπων, βάλαμε στη θέση της κυρίαρχη την έννοια του χώρου. Νοοτροπία που αποχτήσαμε από την τσιμεντούπολη της Αθήνας.

Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών διαμορφώνει πια μια άλλη έννοια στον προσδιορισμό των ΝΕΩΝ δήμων, που βρίσκεται πολύ κοντά στις ελληνικές ρίζες. Για τους Έλληνες πόλις είναι οι πολίτες, γι’ αυτό, όταν αναφέρονται σε δήμο, μιλάνε πάντα για Αθηναίους, Κορινθίους, Αργείους, Τεγεάτες, και όχι για Αθήνα, Κόρινθο, Αργος, Τεγέα. Αυτό δεν είχε γίνει συνείδηση στην πρώτη συνένωση δήμων και κοινοτήτων. Στη Νομό Κέρκυρας με τον πληθυσμό της Αρκαδίας, όπου υπηρετούσα ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης, όλοι σχεδόν οι δήμοι(υπήρξε και Δήμος Αγίου Γεωργίου)  αναφέρονταν ονοματολογικά στους Δημότες. Και τώρα δημιουργείται ένας μοναδικός δήμος με την ιστορική ονομασία «ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ».

Όταν η Κυβέρνηση έχει σαν πολιτικό της σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ», θα πρέπει στη συγκρότηση των «Καλλικρατικών Δήμων» να χρησιμοποιούμε σαν οδηγό τη φράση «ΠΡΩΤΑ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ». Και στη συγκρότηση του μεγάλου αρκαδικού  δήμου να έχουμε σαν γνώμονα τη συνένωση δήμων, δηλαδή δημοτών.

Δεν έχουμε κανένα «ΝΕΟ» Δήμο Τρίπολης ή «ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ» Δήμο Τρίπολης. Έχουμε όμως το «ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΙΤΩΝ». Που είναι η συνένωση οκτώ (8) αυτόνομων δήμων σε έναν που έχει τα νέα γνωρίσματα, τη ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Αλώσαμε το 1821 μια βαρβαρόφωνη πόλη και στη θέση της δημιουργήσαμε σαν Έλληνες μια άλλη πόλη, την ΤΡΙΠΟΛΗ.

Να θυμόμαστε το πώς γεννήθηκε τον έκτο αιώνα η πόλη της ΤΕΓΕΑΣ, που προϋπήρχε βέβαια, αλλά ως ονομασία χώρου και όχι πόλεως. Συνενώθηκαν οκτώ(8) αρκαδικοί δήμοι για να δημιουργήσουν έναν νέο το «ΔΗΜΟ ΤΕΓΕΑΤΩΝ», μάλιστα με την αρκαδική ονομασία «ΤΕΓΕΑΤΑΝ». Τον θέσαμε σαν προσθήκη κάτω από την επίσημη ονομασία του καποδιστριακού δήμου Τεγέας. ΔΗΜΟΣ ΤΕΓΕΑΣ, ΤΕΓΕΑΤΑΝ.

Για τη Μεγαλοπολίτιδα υπήρχε ένας ιστορικός δήμος, ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ που δυστυχώς δεν επιβίωσε. Και στη νέα ονομασία αναβιώνει ανορθόγραφα ως ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ αντί του ορθού «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ».

Καιρός να σταματήσουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις υποψηφίων δημάρχων που μιλάνε μόνο σαν Τριπολιτσιώτες, για την πλατεία του Αρεως (Σεραγίου) και τα πεζοδρόμια. Αγωνιστήκαμε, λέει ο Μακρυγιάννης, για να ελευθερώσωμε τον τόπο, για να ματαειπωθεί Ελλάς…Και οι Καλλικρατικοί δήμοι πρέπει να αποπνέουν αυτήν την ελευθερία. Τελειώσαμε με την ΑΛΩΣΗ. Ας μη μας μπερδεύουν οι προσπάθειες αλώσεως της εξουσίας από υποψήφιους διαχειριστές της (δημάρχους). Ο Νέος Δήμος δεν είναι μια νέα 8όροφη πολυκατοικία που μόνιμος διαχειριστής της είναι ένοικος του πρώτου ορόφου. Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ είναι, και πρέπει να είναι, ένας ζωντανός οργανισμός. Που τα μέρη του είναι ΜΕΛΗ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ. Δεν διαμελίζονται,  εκτός αν θέλουμε να καταντήσει ένα νεκρό σώμα. Ο νέος Δήμος πρέπει να είναι πραγματικά  ΝΕΟΣ. Ένας νέος «ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΩΝ»!

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: