ΑΡΕΘΟΥΣΑ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ
May 14, 2011, 6:28 pm
Filed under: Uncategorized

ΤΕΓΕΑ: Το  ζωντανό «Μουσείο που μιλάει».

Ο εναγκαλισμός της 18ης Μαΐου.

————————————-

            Η σχέση της Καραπαναγιώτου με το Αρχαιολογικό  Μουσείο Τεγέας είναι μια σχέση ερωτική, που εκδηλώνεται με την αγάπη και τη φροντίδα πολλών ετών. Ακόμα και το τυπικό της πρόσκλησης αποπνέει αυτή την αύρα και αυτό το άρωμα . Διαβάζουμε επί λέξει. «Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την ανθρώπινη αλυσίδα που θα αγκαλιάσει το Μουσείο. Σας περιμένουμε όλους με ένα ΚΕΡΙ στο χέρι για να φωτίσουμε τις μνήμες του Μουσείου».

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, 18-5-2011, ώρα 8 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος με τον πολυσήμαντο τίτλο: «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ», που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού σχολείου.

Δεν είναι η πρώτη δοκιμή εκπαιδευτικού προγράμματος. Γιατί και στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ είχαμε γνωρίσει τη Δασκάλα Αννα Καραπαναγιώτου σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανοίγματος  του μουσείου στην κοινωνία και τη ζωή.

Στην Τεγέα όμως υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο και μεγαλύτερο, που οργανώνεται και εξελίσσεται. Εδώ μια ομάδα έμπειρων ανθρώπων  εργάζεται μεθοδικά και παραγωγικά με τη συνετή καθοδήγηση της προϊσταμένης πια της ΛΘ΄ Εφορείας  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ένα σοβαρό μέρος αυτής της δουλειάς θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση της 18ης Μαίου, που θα δείχνει την πορεία,  την ιστορία και το μέλλον αυτού του Μουσείου,

Το «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ», δεν είναι μια απλή προτροπή συνεργασίας, αλλά κάτι πολύ περισσότερο και ουσιαστικό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΛΘ΄ Εφορείας θα περάσει το μάθημα στα νέα παιδιά της Τεγέας, αλλά και του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ,  πώς να ταυτίζονται καθώς θα συμμετέχουν στο στήσιμο και τη λειτουργία του νέου μουσείου. Και μάθημα σημαίνει «αλλαγή συμπεριφοράς». Μια σχέση «φιλότητας» με το μουσείο, πουν θα γίνει και τρόπος ζωής.

Καταθέτουμε την προσωπική μας εμπειρία όταν πριν λίγες μέρες στα Γραφεία της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εκλεκτός συνεργάτης της Αννας Καραπαναγιώτου είχε την καλοσύνη να μας δείξει σε «Εικονική  Πραγματικότητα» πως σχεδιάζεται το Νέο Μουσείο Τεγέας Αλλά στις18 του Μάη θα δώσουν τα παιδιά τη δικιά τους παρουσία και συμμετοχή στην οργάνωση και λειτουργία ενός ζωντανού Μουσείου. Ενός μουσείου που θα έχει μια κατανοητή γλώσσα επικοινωνίας με τους επισκέπτες και το περιβάλλον, ώστε ο χαρακτηρισμός το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ» να αποδίδει την πραγματικότητα.

Εκτός από αυτή τη μη λεκτική επικοινωνία θα υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας του μουσείου με άλλα «αδελφά» μουσεία. Και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μετατροπής του Μουσείου Τεγέας σε «πιλοτικό μουσείο». Αυτό το προδικάζει και ο ενθουσιασμός με τον οποίο η αρμόδια Επιτροπή Μουσείων ενέκρινε το σχετικό πρωτότυπο πρόγραμμα της Τεγέας.

Έτσι όλη αυτή η παραγωγική επικοινωνία του μικρού αυτού μουσείου χάρις στη σωστή οργάνωση και την αγάπη πλήθους συνεργατών, αλλά και με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, θα το μετατρέψει στο ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ.

Γι’ αυτό και η εκδήλωση της 18ης Μαΐου παίρνει άλλες διαστάσεις και καθαρά μνημειακό χαρακτήρα. Ώστε όσοι θα βρεθούν στην ΤΕΓΕΑ αυτή τη μέρα να θεωρούν τον εαυτό τους πολύ τυχερό. Και εμείς με κάθε τρόπο θα είμαστε παρόντες.

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας

https://arethusa.wordpress.com,

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: