ΑΡΕΘΟΥΣΑ


Παναγία η Μουχλιώτισσα.
August 22, 2018, 3:48 am
Filed under: Uncategorized

Ένας νέος «ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ».

Παναγία η Μουχλιώτισσα.

Ο πρωτοβυζαντινός  Ναός του Προδρόμου στον Προβαντινό Τεγέας,  είναι συνδεδεμένος με την Παναγία τη Μουχλιώτισσα εξ αιτίας μιας παράξενης ιστορικής συντυχίας.Είναι  συνέχεια  αρχαϊκού ναού που μάρμαρά του βρίσκονται  στον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας. Ακόμα δέκα ανάγλυφα μάρμαρα από αυτή τη βασιλική βρίσκονται στον περίβολο του Μουσείου Τεγέας. Σε ένα από  δύο μαρμάρινα θραύσματα  ενός αμβωνα διαβάζουμε το όνομα του επισκόπου Τεγέας «Οσιοτάτου Ωφελίμου». Είναι ένας από τους 630 αγίους Πατέρες που έλαβαν μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας ( 451 μ.Χ.).  Και  για την οποία ο Τεγεατικός καθιέρωσε μια λαμπρή γιορτή που εορτάζεται το 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Στον Προβαντινό  γινόταν  το μεγάλο πανηγύρι των Τεγεατών που συνεχίστηκε και στη Φραγκοκρατία της Τεγέας.

Ο Άγιος ήταν σε μεγάλη εκτίμηση για τους Φράγκους. Αλλά και το όνομα Προβαντινός μας παραπέμπει στο λατινικό «proventinus»(μετοχή του provenio: προβαίνω, προτρέχω), δηλαδή πρόδρομος. Εδώ παίχτηκε το μεγάλο παιχνίδι της ανακατάληψης της Τεγέας (Νικλίου) από τους Παλαιολόγους με ένα απλό τέχνασμα.   Ο Ανδρόνικος Ασάν, αφού πρώτα εξασφάλισε όπλα και 500 άλογα,  έβαλε μερικούς  Έλληνες  να μαλώσουν και να πληγωθούν από  τους Φράγκους που τους κυνήγησαν, αλλά έπεσαν στην ενέδρα των Ελλήνων που είχε στηθεί στην κοίτη του ποταμού Αλφειού που κατευθυνόταν στο Ναό της Αλέας. Από τους Φράγκους σκοτώθηκαν  πολλοί. Οι υπόλοιποι κυνηγημένοι έτρεξαν προς τις  πύλες του κάστρου. Μαζί τους μπήκαν και οι Έλληνες  στο μεσαιωνικό κάστρο της Τεγέας και το κατέλαβαν το 1294.

Ο Ανδρόνικος όμως το κατάστρεψε και  στην  οχυρή θέση Μουχλί έχτισε με τριπλή οχύρωση μετά το 1296 την ομώνυμη πόλη στην οποία μεταφέρθηκαν και οι Νικλιώτες Τεγεάτες.. Ένας νέος ναός γίνεται επισκοπικός και ο παλιός βαφτίστηκε υποχρεωτικά σε «Παλαιά Επισκοπή». Η τελευταία Εκκλησία της ΤΕΓΕΑΣ ,«Παναγία η Μουχλιώτισσα», παραμένει περήφανη μέχρι το 1458 μ.Χ. Οπότε ακολουθεί τη μοίρα του Κάστρου. Το οχυρό Μουχλί παραδόθηκε στους Τούρκους του Μουάμεθ του Πορθητή ( τους έκοψε την τροφοδοσία νερού), και έγινε ένας ερειπιώνας με πιο σημαντικό ερείπιο την Παναγία τη Μουχλιώτισσα.

Ο Τεγεατικός «μεταμόσχευσε» στο διπλανό λόφο ένα μικρό προκατασκευασμένο Ναό που έκανε το «Μεγάλο Θαύμα». Ιδρύθηκε σύλλογος που ξεπέρασε τα 400 μέλη (θυμίζει Τεγεατκό), με πρόεδρο τον γνωστό δήμαρχο Κορυθίου Καρλή.

Η Εφορεία Κορίνθου έχει  δικαίωμα να σεμνύνεται για την και τύποις αναγνώριση του ΜΟΥΧΛΙΟΥ. του  Μεγάλου Κάστρου της Μεσαρέας (κέντρου της Πελοποννήσου), ως αρχαιολογικού χώρου με ό,τι συνεπάγεται ή μπορεί να συνεπάγεται αυτή η πράξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Οπωσδήποτε όμως ήταν  ένα μεγάλο βήμα για τη δημιουργία διευρυμένης και γνήσιας πολιτισμικής συνείδησης στον Αρκαδικό Λαό.

Και  σε αυτό πολλά προσφέρει ο νεοσύστατος σύλλογος, Εκτός από τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ναϊσκου έκανε και το  μεγάλο βήμα. Συνέταξε μελέτη αναστήλωσης (έργο Μουτσόπουλου) που εγκεκριμένη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία περιμένει την υλοποίησή της.

Από τους υπερδισχίλιους προσκυνητές της πρώτης θρησκευτικής πανήγυρης στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας (1886) συγκεντρώθηκαν μόλις 600 δραχμές. Η ενίσχυση όμως των σεισμόπληκτων του φοβερού σεισμού της 15ης  Αυγούστου 1886  (στους οποίους εντάχτηκε και ο Ναός της Παλαιάς Επισκοπής),  ήταν 10 χιλιάδες δραχμές, που θεωρήθηκε και ήταν σημαντικό ποσό. Ο Σύλλογος (Παναγία η Μουχλιώτισσα) ελπίζει σε ένα σεισμό συνειδήσεως των Αρκάδων για να συγκεντρωθεί το ποσό της αναστήλωσης της Παναγίας της Μουχλιώτισσας και να ακουστούν πάλι στο Μουχλί οι δοξαστικοί ύμνοι του Μεγαλείου της Αρκαδίας. Ευχόμαστε καλή τύχη και καλό κουράγιο.

Ένα καλό σημάδι ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται, είναι και ο λαμπρός διήμερος εορτασμός 22 και 23 Αυγούστου σαν συνέχεια του 8ήμερου εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας. Λεωφορειακή σύνδεση από την Τρίπολη θα επιτρέπει την άνετη μετάβαση των πιστών της Εκκλησίας και του τοπίου σε ένα χώρο που αξίζει τον κόπο να τον γνωρίσει κανείς. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Παναγιώτης Φ. Δαλαμάγκας,


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a comment